Consiliul Judeţean a votat joi, în unanimitate, pentru promovarea unei acţiuni în instanţă, în urma căreia să recupereze de la firma Selina SRL terenurile pe care le-a cumpărat în 2006 şi pe care nu şi-a îndeplinit sarcinile. Adică nu a construit blocurile de locuinţe pe care şi le-a asumat prin contractul semnat în urmă cu 8 ani şi jumătate. De altfel, anul trecut Curtea de Conturi a cerut Consiliului Judeţean să recupereze acele terenuri de la Selina. Prin decizia Curţii nr. 46/2014, Judeţului i se cerea de a „proceda la reîntregirea patrimoniului județului Bihor cu terenurile care fac obiectul contractelor încheiate între Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor (vânzător) și S.C.Selina S.R.L.(cumpărător) cu numerele 5834/23.06.2006 și 5835/23.06.2006 şi de a încasa contravaloarea reactualizată pentru acele terenuri pe suprafața cărora nu au fost demarate lucrările construcției de locuințe de către S.C. Selina S.R.L”.
Excavatoarele Selinei
Anul trecut, la finalul lunii mai, CJ Bihor înfiinţa o comisie de monitorizare a afacerii CJ – Selina pentru Cartierul Luceafărul, de pe urma căreia fostul preşedinte Kiss, azi „vice” la CJ, s-a ales cu urmărire penală din partea DNA. Prezidată de Ioan Mang, comisia care i-a mai avut în componenţă pe Traian Bulzan (PNL), Ionel Avrigeanu (PNL-PDL), Sarkozi Alexandru (UDMR) şi Vasile Petruţ (PSD, ex-PPDD) şi-a prezentat concluziile în luna noiembrie, iar în decembrie plenul Consiliului Judeţean şi-a însuşit aceste concluzii: adică s-a constatat necesitatea recuperării terenurilor de pe Calea Aradului şi Armatei Române unde Selina nu a demarat încă lucrările. CJ Bihor îl investea pe preşedintele Cornel Popa să întreprindă demersurile administrative necesare pentru a recupera terenurile de la firma controlată de către Beniamin Rus. A trecut, iată, mai bine de o lună până când Executivul CJ Bihor condus de Popa a hotărât ce e făcut: adică să introducă o acţiune în Justiţie împotriva Selinei pentru terenurile respective, cu preşedintele Popa reprezentant al Judeţului în faţa instanţei. De evidenţiat faptul că Executivul s-a acoperit cu votul plenul CJ Bihor pentru a promova acţiunea împotriva firmei lui Rus.
Între timp, la mijlocul acestei luni Selina a început lucrările la al treilea bloc din ansamblul rezidenţial proiectat în Calea Aradului cu 17 imobile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu terenul pe care excavatoarele au început deja să sape. Dacă în Calea Aradului Selina a construit măcar două blocuri, pe terenul din Calea Armatei Românei, de pe malul Peţei, firma de construcţii nu a construit nimic în aproape zece ani, în ciuda angajamentelor din înţelegerea semnată cu Consiliul Judeţean.
De la social la lux
Ansamblurile rezidenţiale erau anunţate, iniţial, de către preşedintele Alexandru Kiss, ca fiind destinate celor mulţi invitaţi să se înscrie pe liste la CJ, pentru a beneficia de apartamente la preţuri anunţate ca fiind sociale. Contractul dintre Judeţ şi firma lui Rus prevedea ca până în 2009 să fie ridicate 4.000 de locuinţe. În toţi aceşti ani, Selina nu a reuşit, însă, să construiască, decât două blocuri pe Calea Aradului. Iar pe Universităţii, chiar pe malul Peţei, locul a rămas viran. Preţurile practicate de către dezvoltatorul imobiliar i-a descurajat pe cei înscrişi pe lista de aşteptare a Consiliului. Cu apartamentele la preţuri ce urcau de la 40.000 de euro şi cu un prag de sus mult peste această sumă, Selina şi-a găsit clienţii în altă parte decât pe lista cu doritori fără prea mare dare de mână pe care a moştenit-o de la Consiliu. Astfel, proiectul social s-a transformat într-unul de lux. Cum între timp piaţa imobiliară a scăzut, patronul Beniamin Rus a pus „stop” construcţiei de alte blocuri prezentate ca fiind de înaltă calitate, pentru cumpărătorii pretenţioşi…
Citiți principiile noastre de moderare aici!