Asociaţia Culturală D’art Oradea (organizatorul Festivalului-concurs şi deţinătorul mărcii înregistrate D’ale porcului) a fost invitată să realizeze o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la Carnexpo Grill 2021 (10-11 iunie, la Theodora Golf Club Alba Iulia).
Carnexpo Grill 2021
La eveniment vor participa reprezentanţi ai celor mai mari companii – producători şi procesatori de carne din România şi din străinătate, buyeri de top din sectorul de retail, importatori şi exportatori reprezentativi din domeniu, reprezentanţi de vârf din ambasade, dar şi chefi care reprezintă cu mândrie sectorul HoReCa.
[eadvert]
Pentru editia din 2021, Carnexpo Grill şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România au semnat un important acord de parteneriat strategic pentru promovarea produselor şi gastronomiei româneşti, cât şi pentru sprijinirea sectorului HoReCa spre tranziţia acestuia către normalitate. Alţi parteneri importanţi care se alătură evenimentului sunt: Asociaţia Bucătarilor Italieni, Institutul Culinar Disciples Escoffier, Asociaţia Prelucrătorilor de Carne din Republica Moldova, dar şi noi, organizatorii Festivalului-concurs D’ale porcului.
Evenimentul se bucură şi de sprijinul asociaţiilor din Industria cărnii: Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS).
„D’ale porcului”
Festivalul-concurs „D’ale porcului” (2015-2021) are ca scop principal conservarea şi promovarea tradiţiilor populare bihorene (româneşti, maghiare, germane şi slovace) de preparare a porcului. Un alt scop este promovarea culturii gastronomice bihorene tradiţionale. Între obiective se numără: Promovarea comunelor bihorene ca destinaţii autentice de gastronomie tradiţională; Desemnarea anuală şi promovarea unui reprezentant al judeţului Bihor la competiţiile naţionale şi internaţionale similare; Promovarea micilor producători bihoreni de produse alimentare tradiţionale; Conservarea şi promovarea muzicii şi dansurilor populare tradiţionale bihorene; Promovarea dezvoltării durabile, respectiv a turismului gastronomic durabil în judeţul Bihor. Toate aceste scopuri şi obiective le avem în vedere şi prin participarea la Carnexpo Grill 2021.
Echipa şi demonstraţia
Echipa care se va deplasa la eveniment este formată din câştigătorii Ediţiei a VII-a (2021) a Festivalului-concurs D’ale porcului – comuna Oșorhei – echipă formată din 5 persoane şi condusă de chiar primarul Ioan Gligor.
„Oșorhei este singura comună din Bihor care organizează preselecţie, sub forma unei competiţii între sate, în vederea stabilirii echipei care participă anual la Festivalul-concurs D’ale porcului. Munca noastră a dat roade, echipa Oșorhei fiind marea câştigătoare a ediţiilor a V-a şi a VII-a (2021). Suntem onoraţi să prezentăm ţării întregi tradiţia foarte veche a comunei noastre în prepararea porcului şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia a VIII-a a Festivalului-concurs”, a subliniat Ioan Gligor, primarul comunei şi căpitanul echipei Oșorhei.
Celor 5 li se adaugă preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, Ioan Şora şi alţi trei membri ai echipei de organizare a Festivalului.
„Unul dintre obiectivele principale ale conducerii ACoR Bihor pentru acest mandat este conservarea şi promovarea tradiţiilor bihorene, motiv pentru care suntem implicaţi şi în organizarea Festivalului-concurs D’ale porcului. Judeţul Bihor are tradiţii gastronomice impresionante, pe care trebuie să le conservăm pentru generaţiile următoare şi să le promovăm cu orice ocazie. Suntem mândri să reprezentăm comunele din judeţul din Bihor la acest eveniment”, spune Ioan Şora.
Demonstraţia va cuprinde: pârjolire tradiţională (cu paie de secară şi suflantă manuală, pe cărbuni) şi degustare şoric şi preparare tradiţională cu degustare de cârnaţi, caltaboşi şi sângerete, toroş şi tocăniţă de picioare cu găluşte, jumări. Plus pălincă!…
Declaraţii
„În cei 7 ani de când există, Festivalului-concurs D’ale porcului a adus la Oradea reprezentanţi de seamă ai ANBCT România, ai Institutului Culinar Disciples Escoffier România şi ai Industriei Cărnii.ro, cu scopul declarat de a promova tradiţiile gastronomice bihorene în toată România. Organizatorii Carnexpo Grill ne-au invitat, iată, să realizăm o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la cel mai mare eveniment al Industriei Cărnii din România! Suntem onoraţi de invitaţie şi vom reprezenta cu cinste judeţul Bihor şi tradiţiile sale gastronomice la acest eveniment”, a declarat Nicolae POP, directorul Festivalului D’ale porcului.
Eugen Capră, general manager Carnexpo Grill a precizat că: „Cel mai important eveniment gastronomic de anul acesta se bucură de prezenţa distinşilor noştri invitaţi de la Festivalul-concurs D’ale porcului, un bun exemplu în ceea ce priveşte misiunea noastră de promovare a produselor locale româneşti. Ediţia Carnexpo Grill de anul acesta trece la un nivel superior de dezvoltare, în care îmbinăm tradiţionalul cu modernul şi oferim specialiştilor din sectoarele agroalimentar, HoReCa şi retail soluţii complete gastronomice realizate de cei mai buni bucătari din România cu produse de top selecţionate de pe piaţa autohtonă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!