Prefectul județului a cerut ca în bugetul județului să fie prevăzut un fond de rezervă de 5%, necesar în vederea combaterii pericolului unei eventuale epidemii coronavirus în țară. Însă această cerință prinde CJ Bihor într-un moment prost.
„Anul acesta, bugetul ne va fi foarte strâns. Vor fi instituții subordonate și părți din Consiliul Județean cu finanțare până la sfârșitul anului și vor fi care nu vor avea”.
Declarația îi aparține președintelui Consiliului Județean, Pásztor Sándor. Acesta dă exemplul cheltuielilor privind asistența socială, unde Guvernul României nu a contribuit cu jumătate, așa cum cere legea.
„În cazul DGASPC Bihor, 50% trebuie să vină de la bugetul de stat și 50% din bugetul județului. Conform calculelor noastre, trebuia să primim 50 de milioane, nu doar 20 de milioane. În acest mod, la nivelul DGASPC Bihor ne ajung banii doar până în luna august. De aceea, este clar că bugetul trebuie rectificat, deoarece, conform legii, nu putem subvenționa mai mult de 50%”, transmite Pásztor, care adaugă că încă nu a primit de la Guvern nici banii promiși pentru instituțiile de cultură.
„La instituțiile culturale, am o cifră în buget de 19,2 milioane de lei, ce reprezintă cofinanțarea Guvernului, care ar trebui urmată de o Hotărâre de Guvern sau un Ordin de ministru care să mi-i repartizeze propriu-zis și care încă nu există”, arată șeful de la Județ.
Prefectul nu e impresionat
Prefectul Țiplea a transmis deja că bugetele adoptate fără acel fond de rezervă nu vor primi viza de legalitate de la Prefectură. Își asumă CJ Bihor o blocare a bugetului său, la Prefectură? „O să discutăm, până miercuri vedem (când are loc ședința extraordinară de buget – n.red.). Deocamdată, am alocat 100.000 de lei ca intervenție de urgență (pentru spațiul de carantină de la Pădurea Neagră – n.red.). Consider că Guvernul trebuie să asigure acești bani, totuși. Nu poți lăsa sarcina la autoritățile locale, în asemenea condiții”, reacționează Pásztor.
Însă prefectul Țiplea nu este impresionat de problemele de la CJ. “E treaba lor cum abordează problema, dar trebuie să respectăm legea, deoarece este nevoie să fim mai responsabili”, transmite Țiplea, subliind că autoritățile locale au această obligație, an de an. Însă până acum legea nu a fost respectată, din acest punct de vedere. Nici măcar la Primăria Oradea…
Coronavirus obligă primăriile și Consiliul Județean să-și constituie fonduri de rezervă
Trimite articolul
Xbine ca are primarul bani de trotuare din porfir si sapaturi aiurea prin tot orasul. deja zici ca Oradea e bombardata , azi maine nu mai poti intra in oras ….
-
Cei de la CJ și-au mărit salariile cy 300% peste noapte, iar acum se plâng ca nu au bani, dacă au salarii nesimtite acum se plâng ca nu le ajung bani. Ionuț ești cam prostuț.
Dar are bani pentru festivaluri. Mama voastra de corupti.
Guvernul “recesiune” n-are bani pentru nimic, iar dl. prefect este de “fanctezie” ?