Poiana Călineasa. În inima Parcului Natural Apuseni, la intersecția a trei județe (Bihor, Cluj și Alba), a avut loc un eveniment de importanță istorică pentru comunitățile din Țara Moților. Șapte comune au semnat Carta Ecomuzeului Țării Moților, un document prin care se angajează să păstreze și să promoveze identitatea locală, contribuind la o dezvoltare socio-economică durabilă. Evenimentul a fost organizat vineri, 24 mai 2024, de Ziua Europeană a Parcurilor. Cu acest prilej, a fost dezvelit un monument simbolic și a fost organizat un festival al tradițiilor locale.
[eadvert]
Inițiativa a fost lansată de Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni (APNA). Acesta a invitat toate cele 18 comune eligibile din Țara Moților să participe la fondarea ecomuzeului.
Până în prezent, doar șapte primării și-au asumat oficial acest angajament: Buntești din județul Bihor, Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Horea din Alba, respectiv Săcuieu și Mărgău din Cluj.
„Ne-am propus ca până la finalul anului să încheiem procesul de adeziune”, a declarat Alin Moș, directorul APNA, subliniind dorința de a include și celelate comune în acest proiect de conservare a patrimoniului cultural.
Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, a explicat că un ecomuzeu este un spațiu, un teritoriu care conservă, protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut.
„Un ecomuzeu este un spațiu viu, în care oamenii trăiesc în continuare în comunitățile lor și își manifestă identitatea fără să o piardă, chiar dacă evoluția socio-economică se vede și acolo, la fel și progresul tehnologic. Oamenii sunt determinați să-și păstreze identitatea locală”, a declarat Alin Moș.
La Poiana Călineasa a fost dezvelit vineri un monument din lemn de fag, amplasat pe un postament de piatră, simbolizând uniunea celor trei județe. Monumentul, acoperit pentru protecție, reprezintă angajamentul comun de a proteja și valorifica moștenirea culturală a regiunii.
Reprezentanții celor șapte comune, împreună cu oficialii APNA și sute de localnici, au participat la ceremonia de semnare, urmând ca prin această inițiativă să se susțină comunitățile locale în inventarierea și păstrarea patrimoniului cultural, dar și în promovarea turismului sustenabil.
Principii
Carta Ecomuzeului Țării Moților cuprinde zece principii fundamentale, printre care se numără susținerea comunităților locale în păstrarea patrimoniului material și imaterial, promovarea protecției peisajului caracteristic și crearea unor politici publice care să integreze funcțiile de cercetare, documentare și conservare a acestui patrimoniu.
„M-am bucurat că am găsit optimism la oamenii de acolo”, a declarat Alin Moș, explicând că mulți localnici au văzut în ecomuzeu o modalitate de a-și proteja averea culturală și naturală acumulată de-a lungul generațiilor.
După ceremonia oficială, participanții au luat parte la prima „expoziție” a ecomuzeului, în care au avut loc demonstrații gastronomice și spectacole folclorice. Oamenii au socializat și au celebrat tradițiile, într-un mod care amintește de sărbătorile de altădată.
„Ecomuzeul Țării Moților nu va schimba nimic din rânduiala locului, ci doar va milita pentru conservare. Înseamnă să rămâi ceea ce ești, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a explicat Alin Moș.
Pe lângă cele șapte comune fondatoare, alte localități din Bihor – Budureasa, Pietroasa, Câmpani și Nucet, dar și din Alba și Cluj, sunt așteptate să adere la acest proiect. Ecomuzeul Țării Moților reprezintă un model de dezvoltare sustenabilă, care respectă și valorifică patrimoniul cultural și natural al regiunii, oferind un exemplu de urmat pentru alte comunități din România și din Europa.
Evenimentul din Poiana Călineasa a coincis și cu celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naturale, adăugând o dimensiune simbolică suplimentară acestui angajament comun pentru conservarea și valorificarea patrimoniului Țării Moților.
Principiile Ecomuzeului Țării Moților
- Crearea ecomuzeului pentru păstrarea identității locale și promovarea dezvoltării durabile;
- Implicarea activă a comunităților locale în conservarea patrimoniului;
- Protejarea și valorificarea peisajului distinctiv;
- Diseminarea valorilor culturale ale trecutului și prezentului;
- Menținerea condițiilor esențiale pentru funcționarea ecomuzeului;
- Împletirea armonioasă a valorilor trecutului și prezentului pentru creșterea rezilienței comunităților;
- Organizarea de evenimente pentru valorizarea culturii locale;
- Planificarea utilizării durabile a patrimoniului cultural și natural;
- Educarea și formarea tinerelor generații pentru conștientizarea valorilor identitare;
- Deschiderea procesului de formare a ecomuzeului către alte unități administrative eligibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!