Ministerul Dezvoltării gestionează peste 70% din contractele de finanțare prin PNRR, iar în acest moment a reușit să ajungă la decontarea facturilor de lucrări la o lună de la depunerea lor. Ministrul Cseke speră să obțină acordul privind trecerea majorității finanțărilor derulate de Ministerul Dezvoltării din împrumuturi pe partea de granturi din PNRR.
În privința situației contractelor de finanțare încheiate pe PNRR la nivel național, ministrul Cseke Attila a anunțat că județul Bihor se află pe locul doi, după Timiș, iar Oradea pe locul cinci în clasamentul municipiilor. Astfel, în județ sunt semnate 369 de contracte, cu o valoare 1,45 miliarde de lei, iar în Oradea sunt 37 de proiecte în valoare de 400 de milioane de lei.
„În PNRR, Ministerul Dezvoltării gestionează cele mai multe contracte de finanțare încheiate în PNRR-ul României. Peste 70% din contracte de finanțare încheiate pe finanțare din PNRR sunt la Ministerul Dezvoltării. În decembrie 2024, la preluarea mandatului, gradul de absorție pe PNRR era de 15%. Vinerea trecută (11 aprilie- nr. red.) am depășit 30% grad de absorție. În trei luni și jumătate am dublat absorția fondurilor europene. Acest lucru înseamnă că am plătit 3 miliarde de lei facturi în această perioadă. Din cele 8 miliarde care sunt absorbite, respectiv 26,2 miliarde care e fondul alocat Ministerului Dezvoltării, suntem cu plățile la zi, se plătesc facturile din luna martie, atât pe valul renovării, în care finanțăm și reabilitarea și eficientizarea energetică a Primăriei municipiului Oradea, cât și pe fondul local, unde sunt alte tipuri de investiții. Perspectivele pentru aceste investiții, din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, sunt bune pentru că am arătat capacitatea de implementare în aceste trei luni și jumătate. Sperăm să primim acordul pentru a putea trece majoritatea investițiilor care se derulează prin Ministerul Dezvoltării de pe partea de împrumut, pe partea de grant, ceea ce ar însemna că pe 2025 și pe 2026 am avea finanțarea asigurată pe tot parcursul PNRR-ului și putem să ținem acest ritm de decontare la o lună de la depunerea facturilor. În ce privește situația județului Bihor și a municipiului Oradea, județul Bihor este pe locul 2 în țară, după județul Timiș, în ceea ce privește valoarea contractelor de investiții încheiate pe PNRR gestionate de Ministerul Dezvoltării. Acest lucru înseamnă 369 de contracte, în valoare de 1,45 miliarde de lei. În ceea ce privește municipiul Oradea, Oradea este pe locul 5, între municipiile reședință de județ, cu 37 de contracte, la fel în jur de 400 milioane de lei contractați. În aceste 37 de contracte sunt incluse foarte multe unități de învățământ și este foarte bine acest lucru. 11 colegii naționale și licee, 9 școli gimnaziale, 6 grădinițe, blocuri de locuințe. Avem o investiție importantă în curs de derulare privind achiziția a nouă tramvaie.” a declarat ministrul Dezvoltării.
Referitor la investițiile care sunt în curs de execuție sau care vor începe, Cseke Attila a enumerat lucrările de reabilitare prevăzute la sediile mai multor instituții publice, precum APIA, DGASPC sau ABA Crișuri.
„În ceea ce privește proiectele care s-au derulat sau se derulează în Oradea, avem reabilitarea sediului de pompieri, detașamentul 2 din Oradea, care este finalizată. De asemenea, pe Calea Aradului este investiția la sediul Poliției municipiului Oradea, care este la fel o investiție finalizată, tot prin valul renovării prin Ministerul Dezvoltării. Mai este în curs de execuție investiția de la Palatul Administrativ, care e un proiect derulat de Prefectura județului Bihor, prin Ministerul de Interme. De asemenea, sunt investiții care vor începe pe sediul APIA Bihor, de DGASPC și ABA Crișuri. În total, la zi, pe județul Bihor avem de decontat 223 de milioane de lei prin PNRR. Ministerul Dezvoltării îndemnă toți primarii și autorității locale să tureze la maxim investițiile, pentru că ele sunt o oportunitate pentru România și, cum vă spuneam, perspectivele sunt foarte bune, astfel încât să putem să plătim aceste facturi. Trebuie să închidem aceste investiții până anul viitor, la sfârșitul lunii august. Există această capacitate, atât la Primăria Municipiului Oradea, cât și la celelalte UAT-uri. Și îmi doresc să păstrăm cel puțin aceste locuri fruntașe 2 și 5. Dacă nu, poate reușim să și urcăm la finalul PNRR-ului, pentru că asta înseamnă că am absorbit toți banii pe care i-am contractat în județul Bihor, respectiv la nivelul Municipui Oradea.” a precizat ministrul Cseke Attila.
Trimite articolul
XAsa si ?