Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor ne-a informat concret ce înseamnă acest lucru.
„Din punctul nostru de vedere este o activitate pe care am desfăşurat-o pentru a ne face ordine în evidenţa fiscală. Nu am făcut decât să respectăm Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală”, a precizat Vasile Farc. Astfel, agenţii economici au fost puşi sub incidenţa Legii 85 a insolvenţei. Ăsta nu este neapărat un lucru rău. „Când un agent economic trece în insolvenţă, se stopează automat penalităţile de întârziere la obligaţiile pe care le are”, a declarat reprezentantul Finanţelor bihorene. Agenţii economici în insolvenţă au posibilitatea să-şi facă, împreună cu lichidatorul judiciar, un plan de reorganizare a activităţii. În unele cazuri, lichidatorul poate aproba ieşirea societăţilor din insolvenţă.
Referitor la cifra mare a firmelor insolvente din Bihor, Vasile Farc spune că este o situaţie mai specială. „Multe societăţi care munceau în lohn au dispărut după intrarea în Uniunea Europeană. Mai erau o serie de firme prin care se desfăşurau afaceri oneroase. Lucrau două-trei luni şi apoi dispăreau. Noi am eliminat astfel de firme, aducând evidenţa fiscală cât mai aproape de realitate. De aici rezultă cifra mare a insolvenţelor”, explică Vasile Farc.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!