Consiliul Județean se pricopsește cu parterul unei clădiri importante din Centrul Istoric – clădirea Băile Rimanoczy, aflată în continuarea restaurantului Oradea, de la colțul pietonalei Republicii cu strada Iosif Vulcan.
Imobilul pe care Județul pune mână are front stradal dublu, spre malul Crișului (str. Libertății) și spre străduța N. Grigorescu. Este vorba despre o zonă pe care Primăria Oradea vrea s-o pietonalizeze, anul viitor, în eforturile sale de a transforma Centrul Istoric într-o zonă ultra-turistică.
Din păcate, însă, clădirea este degradată.
Meciul final, la Înalta Curte
Curtea de Apel Oradea a menținut sentința Tribunalului, respingând ca nefondate apelurile civile ale UniCredit Bank S.A. și Remaxa Imobiliare SRL, în contradictoriu cu reclamantul Consiliul Județean Bihor împotriva sentinței civile nr. 212/C din 21.12.2017 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr. 8526/271/2017, arată CJ Bihor, printr-un comunicat.
Împotriva acestei sentințe, UniCredit și Remaxa mai pot formula o singură cale de atac, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cum președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, este foarte încrezător că și Înalta Curte va da câștig de cauză CJ Bihor, „pentru că legea este extrem de clară”, se naște, totuși, o întrebare:
Ce va face Consiliul Județean cu o clădire pe care vrea s-o cumpere la preț de chilipir, cu 310.000?
Deocamdată, nu știe nimeni. Nici măcar președintele Pasztor.
„Când avem Hotătârea de la Înalta Curte, imediat aduc în plenul CJ Bihor această problemă.
Și așa cum am pus banii pentru achiziția imobilului în buget, anul acesta, la fel vom pune și anul viitor. În primă fază, vom elabora un studiu de fezabilitate”, anticipează șeful administrației județene.
Pasztor: „Nu puteam rata”
În martie 2017, plenul Consiliului Județean Bihor a votat, în unanimitate „pentru”, ca suma de 310.000 euro să fie alocată a achiziționa acest impozant imobil din centrul municipiului Oradea. Motivul: aleșilor județeni li s-a părut suspect de mică suma cu care UniCredit înstrăinează imobilul din Centrul Oradiei. UniCredit a nesocotit preempțiunea exercitată de Consiliul Județean și a vândut imobilul către Remaxa Imobiliare. Ulterior, CJ Bihor a acționat banca în instanță.
„Credem că prețul de piață al imobilului este, poate, de cinci ori mai mare. Acum, după ce a vândut cu 310.000 euro, banca nu va mai putea spune că imobilul valorează 1 milion. Probabil că dacă prețul de vânzare fixat era de 1,3 milioane, am fi zis că da, e prețul pieței, și nu ne-am fi exercitat dreptul de preempțiune. Dar, la 310.000 de euro, nu puteam rata această problemă”, ne-a declarat Pasztor, justificând, astfel, interesul CJ Bihor pentru imobil. Fostele Băi și Hotel Rimanoczy sunt clădiri emblematice ale orașului.
Un alt trist exemplu
O altă clădire de o importanță maximă – fosta Policlinică Mare de pe strada Republicii, fusese câștigată de Consiliul Județean în instanță, după un proces extrem de lung și de întortocheat, cu prelații romano-catolici. Însă, deși câștigată la finalul anului 2016, acea clădire a rămas neglijată de administrația județeană care, în perspectivă, și-ar dori-o transformată în sediu administrativ. Între timp, însă, rămâne o pată pe obrazul proprietarilor săi și, implicit, a orașului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!