De ceva vreme, medicii şi asistentele sunt nevoiţi fie să cumpere din buzunarul lor fie să trimită la farmacia de peste drum pacienţii sau aparţinători pentru a cumpăra diverse tablete, fiole sau materiale sanitare.
În Spitalul Judeţean nu se găsesc branule, leucoplast, algocalmin fiole şi nici chiar antibioticele uzuale.
Farmaciştii de la unitatea situată peste drum de spital au confirmat luni acest lucru şi se miră că spitalul nu are bani să achiziţioneze branule, dat fiind faptul că o bucată costă doar 2,5 lei. La fel şi leucoplastul nu costă o avere (de la 1 leu la 7 lei, în funcţie de mărime) şi nici algocalminul fiolă care costă în farmacie în jur de 3,5 lei. Farmaciştii au informat că de vreo lună la farmacie pacienţi şi cadre medicale vin să cumpere branule. De vreo săptămână – două însă, cei mai mulţi pacienţi, aparţinători şi cadre medicale cumpără leucoplast, fiindcă spitalul „nu are”.
Procedura e de vină
Acestea sunt preţurile din farmacie, dar, spun farmaciştii, la cantităţi mai mari pentru o unitate mare, cum e Judeţeanul, achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare e şi mai lesne.
Managerul Spitalului Judeţean, ec. Emil Popovici Muţ, spune că de vină sunt procedurile care trebuie respectate în cazul achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare. În cazul leucoplastului absent din spital, managerul spune că furnizorul nu mai dispune de „leucoplast simplu” din tipul vechi şi că va trebui să iniţieze o procedură de urgenţă pentru a aproviziona secţiile din nou. La fel şi cu celelalte materiale sanitare sau medicamente – întârzierile se datorează atât procedurilor care trebuie aplicate, pentru ca spitalul să nu fie sancţionat cât şi din cauza majorării preţurilor din 1 februarie.
Ca opinie personală, managerul spitalului spune că procedurile de achiziţie ar trebui schimbate pentru ca şefii de spital să poată cumpăra mai repede materialele sanitare şi mai ales medicamentele vitale pentru pacienţi.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!