Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat marti trimiterea în judecată a inculpatului Mircea Puscas, judecător la Curtea de Apel Oradea, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii. În acelaşi dosar va fi judecat şi Marcel Piştuca pentru complicitate la trafic de influenţă.
În rechizitoriu se arată că, în anul 2009, Mircea Puscas, judecător atunci la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la un denunţător 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond cât şi în căile de atac.
„De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Mircea Puşcaş, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Marcel Piştuca, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire”, mai informează DNA.
Ar fi luat 20.000 de euro
Anchetatorii susţin că, din suma pretinsă, Puşcaş ar fi primit de la denunţător 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. „De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009”, completează DNA.
Scăpări la avere
La verificarea declaraţiilor de avere date în anul 2010 a reieşit că Puscas Mircea a omis achiziţia şi, apoi, vânzarea unui autoturism Audi A4. Iar în declaraţiile de avere din anii 2011 şi 2012, Puşcaş nu a menţionat că a împrumutat o persoană cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, deşi legea impune declararea împrumuturilor peste 5.000 de euro.
Pe 24 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea, iar a doua zi procurorii l-au reţinut pe Piştuca Marcel pentru 24 de ore.
Pe 26 ianuarie, Curtea de Apel Oradea a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de cei doi inculpaţi pe un termen de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită de procurori.
După demararea cercetărilor, Puşcaş a declarat pentru un site bihorean de informaţii că dosarul ar fi o înscenare bazată pe „un autodenunţ făcut din puşcărie, după patru ani”.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din alte structuri specializate în culegerea de informaţii şi în combaterea corupţiei.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!