În şedinţa de joi, 19 ianuarie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de judecător, începând cu această dată, a lui Ovidiu Galea, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, ca urmare a trimiterii în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea pentru fals în declaraţii în formă continuată.
Judecătorul Ovidiu Galea a fost trimis joi în judecată de DNA Oradea pentru că, în perioada 2008 – 2016, nu ar fi menţional în declarațiile de interese calitatea de membru al unei Loje din România. În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată fostul șef IPJ Bihor – Liviu Popa, șeful Poliției Beiuș – Indrei Remus Daniel, comisarul șef – Vesa Dorin Ioan, șeful Postului de Poliție Pietroasa – Bat Gheorghe, șeful al Postului de Poliție Cărpinet – Rotar Raul Ovidiu Raj, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor – Pătroc Minodora Ioana, viceprimarul comunei Remetea – Bodea Nicolae Dan, viceprimarul comunei Roșia – Simea Ioan Florian și Balint Eugen Vasile.
,,Hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcţie când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni’’, se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.
Nu este pentru prima oară când judecătorul Ovidiu Galea este suspendat din magistratură. Acesta a mai fost suspendat în anul 2014, când a fost trimis în judecată alături de colegii săi Florica Roman, Denisa Vidican şi Raluca Cuc, respectiv avocata Mariana Mihoc şi omul de afaceri Gheorghe Jurcă într-o cauză privind anularea unei condamnări.
În februarie 2016, dosarul a fost întors la DNA Oradea pentru refacerea rechizitoriului, cei patru fiind repuşi în funcţii. Totodată, judecătorii suspendaţi au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dreptul de a beneficia de salariile şi vechimea în muncă pierdute pe perioada suspendării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!