În vreme ce în cadrul programului „Școala Altfel” unii dintre profesorii orădeni au ales să-i ducă pe elevi la Mall, cei de la Vadu Crișului și de la Borod au decis să-i ajute pe elevi să-și cunoască drepturile și obligațiile. Astfel, profesoarele Andrea Bica și Tunde Crăciun de la Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea” din Borod, respectiv de la Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crișului, l-au invitat în fața tinerilor pe judecătorul Cristi Dănileț. Acesta i-a ajutat pe elevii de gimnaziu și pe cei de liceu să cunoască legea și să-și afle drepturile și îndatoririle.
[eadvert]
Magistratul le-a prezentat virtual o sală de judecată de la Tribunal și le-a vorbit despre procesele la care participă copiii (divorțul părinților) sau tinerii (cauzele penale).
„Am discutat despre principalele reguli de acasă, de pe stradă, de pe internet sau darkweb, de la școală.
Combaterea violenței, a bullyingului, a agresiunilor sexuale, a pornografiei infantile, a consumului și traficului de droguri, a traficului de persoane trebuie să fie o preocupare constantă în școli”, este de părere magistratul.
Întâlnirea de la cu elevii de gimnaziu de la Vadu Crișului a durat aproape două ore. Și cu aceștia, Cristi Dănileț a vorbit deschis despre drepturi și obligații, reguli de circulație pe drumurile publice, despre atingeri violente și atingeri intime interzise, despre cuvinte adresate în off-line și în online nepermise, despre obiecte si substanțe interzise la școală sau asupra minorilor.
„Cu unii am devenit «prieteni» pe Instagram și TikTok. Am făcut și un joculeț, «Săptămâna fără reguli», pentru a realiza importanța existenței regulilor: siguranța și protecția noastră. E clar: de azi, suntem de partea legii, nu a fărădelegii” a asigurat Dănileț.
Atât profesorii, cât și elevii sunt convinși că astfel de întâlniri îi vor ajuta și îi vor pregăti pentru viitor.
„În prezent, când ieşim de pe băncile şcolii sau ale liceului nu avem absolut nicio idee despre cum funcţionează societatea şi mecanismele ei democratice, fie că vorbim dspre procesul legislativ sau juridic. Nu ştim, pentru că nu suntem învăţaţi. De aceea, noi credem că ar fi necesar un opţional de educație juridică în școli și licee”, a spus un licean.
Proiectul privind educaţia juridică în şcoli este susţinut de Asociaţia VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie. La cerere, asociaţia va organiza cursuri de formare profesională pentru profesori şi aceştia vor fi instruiţi să predea educaţia juridică, primind credite profesionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.
„Sunt judecător de mulţi ani. M-am specializat în soluţionarea cauzelor cu minori. Am văzut şi minori victime, şi minori infractori în dosarele rezolvate de mine. Şi pentru că mă interesează generaţia voastră, am început să merg în şcoli şi licee, să explic tinerilor ceea ce au voie şi ceea ce nu au voie să facă, cine îi protejează şi cum, unde să se adreseze când au probleme şi cum se pot apăra atunci când sunt acuzaţi. Mi-am făcut prieteni printre tinerii de vârsta voastră. Cu mulţi ţin legătura, inclusiv pe reţelele de socializare. Mie îmi pasă de viitorul vostru şi de al ţării noastre. Am scris acest ghid ca să aflaţi ce drepturi şi obligaţii aveţi la această vârstă şi mai ales cum sunteţi protejaţi de lege şi de organele statului. Poate că informaţiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luaţi decizia corectă în ceea ce vă priveşte. Haideţi, lăsaţi deoparte rețelele sociale pentru trei ore şi intraţi în universul regulilor şi al legilor. Începem cu prima regulă: aveţi dreptul să vă ştiţi drepturile!”, scrie Cristi Danileţ în introducerea manualului „Educaţie juridică pentru liceeni”.
Manualul, scris de judecătorul Cristi Dănileț, poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.educatiejuridica.ro.
Trimite articolul
Xintrebare: avea elebra drujba cu el?
e doar un p.r. pt. un rebut profesional.
incearca sa pacaleasca niste copii
-
macar nu e corupt ca si multi colegi de-ai lui …
Doamne calauzeste-i pasii pe drumul batatorit al bunului simt, voluntariatului, echilibrului si a responsabilitatii fata de semeni. Ar avea multe de impartasit pe taramul justitiei.
-
Lasă activismul userizd, prostane! Când o să poți da un citat original din vreun articol de drept scris de ”mirobolantul” ăsta, să vorbești, cunoscătorule de juriști.
-
hai ca iti citez eu ceva de la actualii guvernanti “cat e coruptia in floare nici in P… nu ma doare”
-