Judecătorii orădeni s-au raliat magistraţilor din Bucureşti şi alte judeţe într-un protest care are şanse să provoace un cerc vicios. Astfel, criza financiară a determinat guvernul să iniţieze legea unică de salarizare pentru toţi bugetarii. În aceste condiţii, magistraţii consideră că li s-ar tăia prea mult din salarii în raport cu profesia şi răspunderea lor. Însă suspendarea actului de justiţie va bloca pe rol inclusiv litigiile comerciale, afectând firme mari, mici şi mijlocii, şi adâncind, prin urmare, criza financiară.
Tribunalul Bihor, Judecătoria şi Curtea de Apel Oradea s-au pronunţat însă pentru protestul naţional, sperând că guvernul va rupe cercul vicios prin salarizarea magistraţilor la nivel de demnitari. Totodată, judecătorii orădeni dezvăluie că subfinanţarea actului de justiţie ar fi blocat oricum activitatea completelor întrucât nu sunt nici măcar bani de timbru pentru trimiterea de adrese cu solicitări de informaţii către alte instituţii.
Aşa cum anunţam sâmbătă, Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea şi-au convocat luni adunările generale ale judecătorilor pentru a dezbate şi vota ralierea la protestul iniţiat săptămâna trecută de Curtea de Apel Mureş, şi la care au mai aderat alte instanţe din ţară, inclusiv Tribunalul Bucureşti.
Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, a declarat că deciziile au fost luate „aproape în unanimitate” la nivelul tuturor celor trei instanţe. „Ca urmare a recentelor evoluţii ale politicilor publice în domeniul justitiei, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Oradea a decis ieri, în unanimitate, întreruperea activităţii de judecată de la 1 septembrie, cu excepţia dosarelor ce impun verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive, respectiv a ordonanţelor preşedinţiale pentru suspendarea provizorie a executării silite în materie civilă”. Totodată, şi personalul auxiliar aderă la protest, asfel că se sistează de la 1 septembrie programul cu publicul la sectoarele administrative, cu excepţia programului de la Biroul preluări acte şi Registratura, care se va sista din 7 septembrie.
Prezidenţiale boicotate
De asemenea, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea a transmis că judecătorii orădeni vor boicota şi alegerilor prezidenţiale, prin neasigurarea de membri judecători pentru Birourile Electorale.
Cristi Danileţ a mai dezvăluit că instanţele orădene ar fi fost oricum blocate parţiale după terminarea vacanţei judecătoreşti din cauza subfinanţării. „Doar la Judecătoria Oradea sunt 1.000 de adrese netrimise către ale instituţii ale statului cărora le cerem informaţii pentru diferite procese. Nu au putut fi expediate din lipsă de bani. Aceste procese trebuiau oricum amânate fiindcă nu le puteam judeca fără informaţiile respective”, a exemplificat Dănileţ.
Judecătorii orădeni solicită însă sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, a justiţiabililor şi avocaţilor pe durata protestului şi îşi exprimă convingerea că autorităţile decidente se vor implica imediat în soluţionarea solicitărilor al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism şi eficienţă.
Salar de 1.400 lei
Săptămâna trecută, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat tuturor instanţelor să renunţe la robă şi insignă, să boicoteze alegerile din toamnă şi să îşi întrerupă activitatea de la 1 septembrie, raliindu-se astfel la seria de proteste începute de 21 august de Curtea de Apel Mureş.
Principala nemulţumire a judecătorilor se referă la proiectul legii unice de salarizare, care ar urma să le reducă veniturile considerabil, dar şi la subfinanţarea sistemului judiciar.
Potrivit UNJR, conform proiectului legii unice de salarizare, un magistrat debutant ar câştiga circa 1.400 de lei, iar veniturile unui judecător de la Înalta Curte nu ar depăşi 4.000 de lei.
În iulie UNJR a mai lansat o serie de proteste preluate de mai multe instanţe din ţară, inclusiv cele din Bihor. Astfel, zilnic, între orele 10 şi 12, s-au suspendat şedinţele de judecată.
Factbox: Soluţiile judecătorilor orădeni
În comunicatul de presă remis luni, Judecătoria Oradea arată că pentru solutionarea crizei prin care trece justiţia română în general, şi cea orădeană în particular, judecătorii solicită:
- trecerea bugetului instanţelor judecătoreşti din administrarea Ministerului Justiţiei în cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
- colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al justiţiei şi nu în cel al autorităţilor administraţiei locale;
- salarizarea magistraţilor la un nivel egal cu cel al puterilor legislativă şi executivă;
- respectarea autorităţii tuturor hotărârilor judecătoreşti şi executarea de îndată a celor care consfinţesc drepturi salariale ale personalului din sectorul de justiţie;
- promovarea unei politici eficiente de ocupare a posturilor vacante din justiţie.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!