Judecătorii de la Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea, personalul auxiliar de specialitate şi cel conex de la Judecătorie au decis să judece numai cauzele penale, cele privind plasamentul minorilor şi cele referitoare la suspendarea provizorie a executării. Toate cauzele aflate pe rol vor fi amânate, grefierii vor intra în şedinţă, vor anunţa protestul şi vor consemna termenul de judecată. Activitatea cu publicul la Registratură şi Arhivă se suspendă şi se vor înregistra numai cererile adresate prin poştă, e-mail sau fax. Nu se acordă relaţii prin telefon, nu se emit răspunsuri la solicitările scrise, iar avocaţii vor avea acces doar la dosarele pentru arestările preventive. Judecătorii de la Registrul Comerţului vor avea doar o şedinţă de judecată pe lună şi vor refuza să lucreze pentru Prezidenţiale. Personalul auxiliar şi conex nu va desfăşura nicio activitate peste program.
Magistraţii de la Judecătorie şi Tribunal susţin că reprezentanţii „celorlalte puteri” nu şi-au exprimat poziţia faţă de asumarea politică a dorinţei de rezolvare a crizei din justiţia română, revendicările protestatarilor rămânând nesoluţionate în pofida multiplelor întâlniri cu parlamentarii. Judecătorii orădeni spun că au decis să continue protestul şi pentru că sunt desconsideraţi, iar judecătorii care reprezintă magistraţii români în întâlnirile cu reprezentanţii statului au fost ameninţaţi. Judecătorii orădeni susţin şi că ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost duplicitar faţă de ei şi „a dezinformat populaţia”.
Împreună cu colegii de la Tribunal, judecătorii de la Judecătoria Oradea au emis şase revendicări radicale: demiterea ministrului, elaborarea unui Pact Naţional pentru Justiţie între reprezentanţii celor trei puteri pentru conturarea strategiei de consolidare a sistemului judiciar din România, respectarea puterii judiciare (judecători şi procurori) de către orice autoritate, instituţie şi de către cetăţenii de rând, respectarea autorităţii tuturor hotărârilor judecătoreşti rămase în puterea lucrului judecat, finanţarea corespunzătoare a justiţiei române, evaluarea corectă a magistraţilor, instanţelor şi parchetelor, respectiv sistemului judiciar în ansamblu, eliminarea obligaţiei de participare a judecătorilor la orice activitate legată de scrutinuri electorale, detaşarea acestora numai în instituţii juridice.
Judecătorii speră în „sprijinul şi înţelegerea opiniei publice, a justiţiabililor şi a avocaţilor” pentru această perioadă de inactivitate a lor, pe care o consideră „necesară pentru adoptarea măsurilor în vederea funcţionării adecvate a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism şi eficientă”.
Alexandra Borz, Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!