Mai precis, judecătorii Emilia Elena Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi au fost acuzați că i-ar fi favorizat pe oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, oprind procedurile de executare silită pe care ANAF le-a declanșat împotriva lor și a opt firme.
[eadvert]
Decizia de respingere a acțiunii disciplinare exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva celor trei magistrați a fost respinsă de CSM cu majoritate de voturi. A existat și o opinie separată în sensul admiterii acțiunii. Inspectorii judiciari au la dispoziție 15 zile să atace decizia CSM cu recurs la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Anchetă disciplinară pornită la sesizarea Ministerului Finanțelor
Potrivit Inspecției Judiciare, cei trei magistrați au fost acuzați de exercitarea funcției cu gravă neglijență, în urma unei cercetări disciplinare pornite pe 23 mai 2023, în baza unei sesizări formulate de Ministerul Finanțelor Publice. Instituția guvernamentală le reproșa judecătorilor beiușeni că i-au ”favorizat în mod vădit” pe oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, care au reușit să blocheze încercările de executare silită pe care ANAF le-a declanșat împotriva lor și a opt firme, se arată în sesizarea obținută de ebihoreanul.ro.
Concret, Fiscul încerca să recupereze 395 de milioane de euro pe care Guvernul Orban i-a plătit în decembrie 2019 fraților Micula și către opt dintre firmele acestora, relata sursa citată. Banii au fost achitați în urma procesului câştigat la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington de Ioan și Viorel Micula. Instanța din capitala americană a decis că statul român trebuie să achite uriașa sumă ca despăgubiri pentru revocarea facilităţilor din zonele defavorizate.
În schimb, Comisia Europeană a stabilit că sumele fuseseră acordate ca ajutor ilegal de stat şi a cerut recuperarea banilor. Decizia Comisiei este analizată acum de Tribunalul de Primă Instanță din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Mai multe suspendări ale executării silite, admise de judecătorii beiușeni
În 2022, ANAF a declanșat acte de executare silită a proprietăților lui Ioan și Viorel Micula, dar aceștia au replicat prin mai multe procese la Judecătoria Beiuș. Prin acestea au contestat executarea silită sau au cerut suspendarea provizorie a executării silite.
Instanța beiușeană a admis trei cereri de suspendare provizorie a executării silite până la soluționarea fondului, iar cauzele ce vizau contestațiile la executare au fost suspendate până la soluționarea dosarului aflat pe rolul CJUE.
Într-un răspuns la o solicitare adresată de Jurnal bihorean și Bihon.ro, inspectorii judiciari au arătat că, în cauzele aflate pe rolul Judecătoriei Beiuș, judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi au dispus ”măsura suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare și suspendare executare silită, precum și (…) suspendarea provizorie a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.
ANAF și Ministerul Finanțelor au cerut strămutarea Într-unul din procesele de la Beiuș, suspendat și el până la pronunțarea instanței europene, Ministerul Finanțelor și ANAF au cerut Curții de Apel Oradea strămutarea unui dosar prin care se contesta executarea silită. La mijlocul lunii octombrie, Curtea a dispus ca procesul să se mute de la Beiuș la Judecătoria Satu Mare.
De remarcat că judecătorul Nicolae Liposchi s-a reîntors la Judecătoria Brad, după ce pe 21 aprilie 2023 i-a expirat perioada de detașare de un an la instanța din Beiuș.
Trimite articolul
XRomania : criminali violatori pedofili cu bani scapa de puscarie !!! Nevinovat fara bani puscarie
Tot aici poate deschide proces primaria Oradea sa inceapa demolarile pe Avram Iancu si Sucevei, la Beius trebuie apelat pentru dezvoltare.
Dar ce au fost domnii judecători vinovați în vre-o speță?Ei sunt total nevinovați,sunt curați ca lacrima lui Iuda!
Justiția este a celui care dă mai mult și la cine trebuie…iar pentru că nu mai sunt deloc dosare importante de judecat foamea e mare mai ales cand e vorba de gemeni.
Politia și justitia din Bihor este în solda fraților Micula asta o știe ori ce muritor bihorean presa la fel acum junior este el știe în ce tara și nu va fi atins de nimeni polițiști cu care a ieșit îmbrăcat și care iau dat acces în baza de date trebuia de mult inchisi și nimeni nu se atinge de ei
Tara de criminali, violatori contrabandisti si justitie mafiota.
din cauza acestor ticalosi care santajeaz astatul pentru pensii speciale si a altora ca ei frati cu infractorii, nu sunt bani de pensii, infrstructura, etc si populatia trebuie sa sufere. Puscarie pe viata ar merita toti.
Nu stiu daca acest caz este unul particular insa, CSM tine in brate multi magistrati cu probleme in trecut si-n actualitate. Daca tot vor salarii si pensii speciale, sa fie toti dedicati zeitei Themis, femeia aia frumoasa, legata la ochi si tinand in mana o balanta, de aia a dreptatii.
Si cand ii spui oradeanului ca-i plin de Buzatu’ la ei in sat, se supara.
-
Buzatu e o musculita (Drosofila melanogaster) in comparatie cu taunii chimici. A fost el in masura sa incerce sa execute silit statul roman?
Legea e lege doar pt cei fara bani nu si pt bogatasi 🙁
Niste gunoaie ,din pacate pot cumpara cu bani pe oricine ,astia ar trebui impuscati precum in China si sa li se confiste toata averea .