Deputaţii au respins marti proiectul de lege transmis în Parlament de Ministerul Justiţiei, prin care în toată ţara se desfiinţează treizeci de judecătorii şi parchete. Printre acestea, şi Judecătoria Salonta, ce conform proiectului, ar fi relocat magistraţii şi justiţiabilii spre instanţele din Oradea şi Beiuş. Senatul este, însă, camera decizională.
La scurtă vreme după vot, deputatul PSD Ioan Sorin Roman – ce reprezintă zona Salonta – a informat că a votat împotriva acestui proiect de lege. De altfel, împreună cu ceilalţi doi parlamentari care reprezintă Colegiul 6 Salonta – senatorii Valeriu Boeriu (PNL) şi Găvrilă Ghilea (PDL) – Ioan Sorin Roman i-a cerut public ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să nu desfiinţeze judecătoria. „Desfiinţarea Judecătoriei Salonta ar duce la limitarea accesului la justiţie. Cetăţenii din mediul rural, cu venituri mici, vor renunţa să-şi mai caute dreptatea în instanţă dacă, pentru asta, vor trebui să se deplaseze la Beiuş sau Oradea, în funcţie de judecătoria la care vor fi arondaţi”, consideră deputatul PSD.
Europa cere plus…
Şi deputatul PNL Ioan Cupşa – membru în comisia juridică a Camerei – s-a exprimat împotriva desfiinţării judecătoriei. În acest sens, luni Cupşa a ţinut o conferinţă de presă în Palatul Parlamentului, alături de alţi doi colegi deputaţi PNL, pentru a exprima poziţia partidului. „Ar fi o limitare a accesului la justiţie deoarece justiţiabilul va avea distanţe mari de parcurs în condiţiile unei infrastructuri de transport deficitară, cu cheltuieli aferente mai mari. Fiind afectaţi în mod special justiţiabili din mediul rural, justiţiabili cu venituri foarte modeste. În ţările est-europene, acolo unde se întâmplă reforme judiciare importante, tendinţa este de creştere a numărului de instanţe”, s-a exprimat Cupşa, arătând că instituţiile europene cer României îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi nicidecum desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti.
Alte aspecte criticabile ale proiectului de lege, depistate de liberali, se referă la lipsa unui studiu de impact economic şi social, relocarea către alte instanţe a 1 milion de cetăţeni şi 500 de magistraţi, dar şi o încărcare a instanţelor rămas cu un plus de 75.000 – 80.000 de dosare anual.
Citiți principiile noastre de moderare aici!