Judecătoarea orădeană Florica Roman, a solicitat public, pe data de 29 dec. 2017, ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România să precizeze concret care articole din “legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma actuală,” au “convingerea” că riscă să pună în pericol “progresele” din justiție făcute în ultimii 10 ani.
Solicitarea vine dupa ce, în data de 20 decembrie 2017, aceștia au remis un comunicat de presă comun prin care și-au exprimat “convingerea (…) că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, (…) riscă să pună în pericol aceste progrese” din justiție.
Judecătoarea condamnă aroganța Ambasadei Franței, care pe data de 28 decembrie, după ce i s-au pus la dispoziție traducerile în engleză a modificărilor la legile justiției, a spus că “urmărește cu atenție ansamblul evoluțiilor legate de reforma justiției, inclusiv discuțiile din cadrul societății românești și dispune de propriile servicii de traducere în acest scop”.
Propagandă, manipulare și dezinformare
„Reacția pe care ați avut-o, de a critica în termeni generali modificări legislative fără a oferi exemple concrete de articole problemă, nu doar că nu sprijină independența justiției, dar contribuie la campania de dezbinare a societății românești în care justiția este folosită ca măciucă politică și în care propaganda, manipularea și dezinformarea au luat locul argumentelor juridice.
Căci despre propagandă, manipulare și dezinformare este vorba dacă nu sunt expuse, clar și punctual, care modificări adoptate la legile justiției ar pune în pericol independența justiției ori ar subordona politic procurorii sau judecătorii, așa cum s-a tot vehiculat în această perioadă”, scrie Florica roman pe blogul ei.
Tăcerile ambasadorilor
Judecătoarea îi întreabă pe ambasadori de ce au tăcut când s-a aflat că în România din 2005, sub pretextul combaterii corupției ca risc/vulnerabilitate la siguranța națională, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis hotărâri secrete prin care li s-au permis serviciilor de informații să imixtioneze în justiție.
De ce au tăcut când s-a aflat că în 2009 Parchetul General a semnat un protocol secret cu Serviciul Român de Informații (SRI) în baza căruia agenți și ofițeri SRI au făcut “echipe mixte” operative cu procurori pentru a face anchete penale, deși SRI avea interzis expres prin lege să facă acte de urmărire penală.
De ce au tăcut când fostul minstru al justiției Raluca Prună a afirmat că în România “drepturile sunt un lux”. Lux erau drepturile și în comunism, lux de care numai nomenclatura comunistă se bucura.
De ce au tăcut când Guvernul Cioloș a emis în miez de noapte Ordonanța de Urgență 6/2016 prin care a făcut SRI “organ de urmărire penală”, așa cum era fosta Securitate comunistă.
De ce au tăcut când același premier Dacian Cioloș a modificat în 2016 prin mai multe ordonanțe de urgență, fără nici o dezbatere publică, sute de alineate din Codul penal și Codul de procedură penală.
De ce au tăcut când generalul SRI Dumitru Dumbravă a afirmat public că instanțele de judecată au devenit “câmp tactic” pentru acest serviciu de informații, serviciu care “în prezent [își menține] interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”. ”Așa era și în comunism, unde Securitatea te și urmărea, te și ancheta, iar la sfârșit te și judeca și condamna (evident, printr-un judecător)”, spune judecătoarea.
Ambasadorii mai sunt întrebați de ce au tăcut când același general, în fața Comisiei parlamentare de control al SRI, a afirmat recent că vizita judecători înainte de pronunțarea unor hotărâri și că SRI acordă „consultații juridice” magistraților
Ultima dată, ambasadorii sunt întrebați de ce au tăcut când actualul președinte, Klaus Iohannis, a introdus în Strategia Națională de Apărare pentru perioada 2015-2019 conceptul de „securitate națională extinsă”, prin care absolut fiecare domeniu cheie al societății românești, inclusiv justiția, a devenit domeniu de interes și acțiune pentru serviciile de informații.
Scrisoarea integrală a judecătoarei Florica Roman poate fi citită aici:
Citiți principiile noastre de moderare aici!