Chiar dacă participanții la concurs au fost indicați prin coduri, bihon.ro a aflat că judecătoarea Carmen Teodora Balogh a promovat concursul pentru funcția de președinte al Tribunalului Bihor, cu media 8,34.
[eadvert]
Magistratul a fost singurul candidat pentru șefia instanței bihorene și a fost notat cu 7,27 la interviu și cu 9,40 la testarea scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane.
Carmen Teodora Balogh a ocupat până în prezent funcția de vicepreședinte al Tribunalului Bihor, în care a fost numită pentru trei ani, în ianuarie 2022. În paralel, exercita și atribuțiile funcției de președinte, care era vacantă.
Judecătoarea a absolvit, în 2001, Facultatea de Drept din Oradea, iar între 2002 și 2004 a fost consilier juridic la Fundaţia Română pentru Comunitate, Copii şi Familie. După ce a urmat cursurile Școlii Naționale de Grefieri, a fost grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Oradea (între 2005 și 2008). A petrecut un an ca grefier la Curtea de Apel Oradea, după care a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii. În 2011 a fost numită judecător la Judecătoria Oradea, iar din 2015 este magistrat în cadrul Tribunalului Bihor – secția I Civilă.
Președintă nouă la Judecătoria Salonta
Singura candidată pentru conducerea Judecătoriei Salonta a fost judecătoarea Cosmina Claudia Chiș. Originară din Oradea, aceasta a activat până acum la Judecătoria din Chișineu Criș și a fost declarată admisă cu media finală 8,34 (7,67 la interviu și 9,00 la testarea scrisă).
Interesant este faptul că judecătoarea Cosmina Chiș este unul dintre cei doi magistrați care activează la instanța din Chișineu Criș.
Câștigătoarea concursului pentru funcția de președinte al Judecătoriei Salonta este absolventă a Facultății de Drept din Oradea, promoția 2003. A fost director de firmă până în 2008, iar între 2010 și 2017 a profesat ca avocat în cadrul Baroului Bihor. A promovat concursul de admitere în magistratură în 2017, iar în ultimii șase ani a fost judecător în cadrul Judecătoriei Chișineu Criș.
Candidați pentru alte două instanțe din Bihor
Pe lista anunțată de CSM se regăsesc și alți candidați care au vizat conducerea Judecătoriei Oradea și a Curții de Apel Oradea.
Astfel, pentru funcția de președinte al Judecătoriei Oradea au concurat magistrații Anamaria Ioana Gherlea (actuala președintă cu delegare a instanței), Georgiana Cristina Felea, Ramona Ioana Poenaru (și ele de la Judecătoria Oradea) și Alin Constantinescu, cel care conduce Judecătoria Salonta, din 1 mai, cu delegare pe șase luni.
Doar unul dintre aceștia a promovat examenul, cu media 8,93 – dar Consiliul Superior al Magistraturii nu a indicat numele judecătorului câștigător.
O situație similară este înregistrată în cazul concursului pentru funcția de președinte al Curții de Apel Oradea. Aceasta a fost vizată de patru judecători din cadrul instanței: Florica Roman, Mariana Ilisie, Loreley Emese Mirea Gajdo și Nicolae Cristian Todoruț. Trei dintre aceștia au ajuns până în faza finală – unul cu media 9,50, altul cu 8,38, iar al treilea cu o medie sub 7, cea necesară pentru a fi declarat admis. Urmează ca numele magistratului care va fi numit ca președinte al Curții de Apel Oradea să fie anunțat curând de CSM.
În prezent, Curtea de Apel Oradea o are ca președintă pe judecătoarea Laura Băican, care a fost numită pe trei ani în 2020 și al cărei mandat expiră în luna august a acestui an.
Lista rezultatelor finale poate fi accesată AICI.
Procedura de numire a noilor președinți
Concursul pentru pentru numirea în funcții de conducere a judecătorilor a fost organizat pentru ocuparea a 138 de posturi vacante în întreaga țară. Cu excepția Judecătoriei Aleșd, care are o președintă numită în 2022 pe trei ani, toate celelalte instanțe din Bihor ori nu aveau președinte (cazul Tribunalului Bihor), ori mandatul celui actual urma să expire (Curtea de Apel Oradea) ori sunt conduse de președinți delegați (judecătoriile din Oradea, Salonta, Beiuș și Marghita).
De remarcat că pentru instanța din Beiuș nu a fost niciun doritor să concureze pentru funcția de președinte, în timp ce Marian Bozga, singurul magistrat înscris pentru șefia Judecătoriei Marghita, s-a retras.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în termen de 15 zile de la publicarea rezultatelor finale, Secția pentru judecători a CSM le va valida, iar numirea se va face ținându-se cont de ordinea mediilor. Președinții numiți au un mandat de trei ani și pot fi reinvestiți o singură dată, tot pe trei ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!