DNA i-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Viorel Amariei şi Alexandru Voinea, acuzaţi de trafic de influenţă pentru deblocarea unor fonduri guvernamentale pentru CET Oradea.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în perioada iunie – octombrie 2013, inculpaţii i-ar fi pretins unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 3 milioane lei, invocând o influenţă asupra fostului ministru al Finanţelor, Chiţoiu Daniel, cu promisiunea că îl vor determina pe acesta să deblocheze fonduri pentru S.C. Termocentrale S.A. Oradea.
Prin acest demers, denunţătorul urma să-şi recupereze banii pe care CET Oradea îi datora în schimbul cărbunelui livrat de societatea sa.
În paralel, prevalându-se de aceeaşi influenţă pe care ar fi avut-o asupra unor funcţionari din Ministerul Economiei, inculpaţii i-ar fi pretins aceluiaşi denunţător un comision de 18% din valoarea unui contract de 9,15 milioane de lei. „De această dată, inculpaţii i-au promis că îi vor determina pe funcţionarii respectivi să atribuie, direct, către societatea comercială administrată de denunţător, un contract ce avea ca obiect ecologizarea şi conservarea unei cariere de cărbuni din judeţul Bihor”, mai transmite DNA.
Concret, începând din 1992, societatea denunţătorului a livrat anual către CET Oradea circa 600.000 tone de lignit. CET Oradea a înregistrat în permanenţă întârzieri la plata contravalorii cărbunelui energetic livrat de către această societate, iar începând din 15 mai 2013, a încetat plăţile către societatea furnizoare, valoarea facturilor neachitate în iunie 2013 pentru marfa livrată a ajuns la suma de 24,7 milioane lei, iar la penalităţi la 6,27 milioane lei lei.
În cazul lui Amariei Viorel DNA consideră „că putem vorbi de o persoană cu influenţe reale în rândul funcţionarilor sau oamenilor politici din municipiul Satu Mare”, iar în cazul lui Voinea Alexandru, procurorii anticorupţie susţin că „a rezultat fără echivoc că acesta are o relaţie strânsă atât cu oameni politici cu funcţie de decizie, cât şi cu oameni de afaceri aflaţi în relaţii de prietenie cu funcţionari cu putere de decizie”.
Doar discuţii
Iar pe 11 iunie 2013 şi 28 iulie 2013 la solicitarea inculpaţilor, denunţătorul s-a deplasat în Bucureşti pentru noi discuţii cu aceştia. „Discuţiile au avut acelaşi subiect, respectiv exercitarea influenţei asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor şi Economiei, în vederea determinării lor să efectueze actele promise denunţătorului”, arată DNA.
Pe 7 august 2013, întrucât denunţătorul era plecat din ţară, la iniţiativa inculpaţilor s-a deplasat în capitală o persoană din familia denunţătorului, care a participat la o întâlnire intermediată cu preşedintele de la acea dată al unei agenţii şi cu un om de afaceri.
Totuşi, la întâlnirea din 7 august, anchetatorii recunosc că „persoanele participante nu au pomenit nimic de vreun câştig patrimonial, ci doar şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta societatea, în vederea recuperării creanţei de 24.000.000 lei de la CET Oradea şi obţinerea contractului de conservare şi ecologizare a carierei”. De parcă ar fi vrut să ajute omul de afaceri în mod dezinteresat…
Cu toate promisiunile de intervenţie în vederea alocării de fonduri către CET Oradea şi atribuirea contractului de ecologizare a carierei Vărzari II, procurorii arată că acestea nu s-au concretizat, motivul invocat fiind „conjunctura politică nefavorabilă de la finele anului 2013”.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!