Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul Bucureşti, a inculpatului Bran Daniel Marin, director general al unei firme sătmărene, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În rechizitoriu se arată că pe 6 septembrie 2013, Bran Daniel Marin ar fi acceptat promisiunea remiterii unei sume de 400.000 euro de către un denunţător, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui magistrat din cadrul DNA Oradea, pentru a-l determina pe acesta să dispună o soluţie favorabilă într-o cauză penală, respectiv scoaterea de sub urmărire penală a denunţătorului.
Denunţătorul a ocupat o funcţie de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), fiind coleg de partid cu inculpatul Bran Daniel Marin, pe care l-a şi cunoscut cu ocazia unor şedinţe, acesta din urmă fiind consilier „de fapt” al preşedintelui partidului.
În toamna anului 2012, Bran Daniel Marin s-ar fi deplasat la biroul denunţătorului, situat în Bucureşti, ocazie cu care i-ar fi relatat că are nevoie de sprijin într-un dosar de restituire a unui imobil obţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti. Potrivit relatărilor denunţătorului, întrucât la acel moment activitatea A.N.R.P. era suspendată, recomandarea pe care i-a adresat-o lui Bran Daniel Marin a fost de a solicita ajutorul unei case de avocatură, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
Audiat la DNA Oradea
În intervalul iulie-august 2013, denunţătorul, având funcţie de conducere la A.N.R.P, ar fi fost apelat telefonic de un magistrat din cadrul DNA Oradea, care i-ar fi cerut înaintarea cu celeritate a unor înscrisuri pe care le solicitase anterior într-o adresă trimisă către instituţie. După circa două zile, acelaşi magistrat l-ar fi contactat din nou telefonic şi i-a pus în vedere că trebuie să se deplaseze la sediul DNA Satu-Mare pentru audiere.
După audiere, denunţătorul a revenit în Bucureşti şi la un interval de câteva zile ar fi fost căutat la locuinţa pe care o deţine în capitală de inculpatul Bran Daniel Marin, care ar fi promis că îl poate ajuta să-şi rezolve problema.
Iar pe 6 septembrie, inculpatul Bran Daniel Marin şi denunţătorul s-ar fi întâlnit în Bucureşti, subiectul discuţiei fiind în esenţă găsirea unei modalităţi de „rezolvare a problemei penale a denunţătorului”.
Pe parcursul discuţiei, Bran Daniel Marin, în mod constant, şi-ar fi asumat rolul de intermediar în presupusa relaţie denunţător – procuror, acceptând totodată promisiunea sumei de 400.000 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!