Spectacolul conturează caracterele vicioase ale boierilor și analizează raporturile dintre reprezentanții claselor sociale existente în acea perioadă.
Ceea ce este fascinant la textul lui Gogol este că acesta, cu toate că a fost scris în urmă cu aproape două secole, rămâne extrem de actual. Povestea lui Iharev, cel care la început pare cel mai deștept și cel mai versat dintre boieri, dar care în final este înșelat și lăsat fară nimic, rămâne încă de actualitate.
Viciul celor patru boieri și anume jocul de carți, îi face pe aceștia să piardă toate valorile umane și să se transforme în niște adevarate animale puse în fața pradei- prada pe care toți o doresc la fel de mult. Pe scurt “Jucătorii de cărți” este un spectacol despre vicii, dorințe arzătoare, vanitate, elemente pentru care personajele sunt capabile să se autodistrugă sau să îi distrugă pe ceilalți fară nici o ezitare.
Cu toate că subiectul ales de Gogol este unul care prezintă o adevarată tragedie, el este construit într-o formă comică, tristețea și veselia îmbinându-se într-o manieră ce are un impact puternic asupra publicului.
Deliciul piesei îl constituie echipa de producție încântător de tânără și talentată- regizorul Diana Păcurar, studentă în anul II Regie Teatru UNATC București, dar cu origini orădene, își coordonează colegii din cadrul Universității cu o deosebită măiestrie, sub îndrumarea dl. conf. Univ. dr. Ion Mircioagă. De-a lungul celor doi ani de activitate Diana Păcurar a pus în scenă exerciții cu teme diferite: “Copilul care aduce iarna”, “Groapa”, ” Bad Bed Stories “, “O noapte furtunoasă ” , “Toulouse-Lautrec între agonie și extaz “.
“Împreună cu o echipă formată din oameni minunați am reusit să punem bazele unui examen transformat mai apoi într-un spectacol care a depășit barierele facultății :
” Jucătorii de cărți”. Fiind cel mai apropiat de suflet spectacol al meu în momentul de față, mi-am dorit mult să-l aduc acasă”, a motivat Diana Păcurar.
Distribuția este compusă din Victor Țăpeanu, Laurentiu Drăgan, Vlad Basarabescu, Mihai Dulea, Mihai Mitrea, Adrian Piciorea, Frederic Negrescu, Selina Colceru și Rusalina Bona. Scenografia poartă amprenta Ralucăi Ilie, iar coregrafia este viziunea Carlei Waltner.
“JUCĂTORII DE CĂRȚI” promite să destindă orădenii iubitori ai artei prin cele două reprezentații din 23 mai, ora 18.00 și ora 20.00. Mai multe informații se regăsesc pe Facebook Diana Păcurar. Biletetele se pot achizitiona online www.biletmaster.ro, de la Agenția de Bilete a Teatrului Regina Maria sau cu o oră înaintea desfășurării spectacolului la Sala Arcadia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!