Cati Laţcu spune despre croşetat că este o activitate care te relaxează şi un bun exerciţiu al minţii care presupune răbdare şi migală. Lumea o cunoaşte pe Cati mai ales de la atelierele pe care le susţine în fiecare an la FestiFall, OktoBERSfest sau „Straiţă plină” de la Roşia, unde cu multă răbdare îi învaţă mai ales pe copii tainele acestei îndeletniciri.
S-a îndrăgostit de croşetat de copil, fascinată fiind de rochia croşetată a mătuşii. Era frumoasă şi se învârtea în aer când sora mai mică a mamei se răsucea. La şcoală nu a învăţat-o nimeni să croşeteze, doar să tricoteze fulare sau să coasă feţe de masă în cruciuliţe. Abia când a născut-o pe cea de a doua fată a ei, pe Sofia, sora Anei, a cumpărat în timpul concediului maternal câteva reviste cu lucru de mână din care a aflat mai multe despre fire, despre tipul de croşete şi tipare. A început cu lucruri simple, cu floricele, până când a ajuns să se perfecţioneze şi a putut să îi croşteteze Sofiei o rochiţă roz.
[eadvert]
„Trebuie să fii doar atentă şi să numeri”, spune Cati.
De atunci îşi face timp să lucreze, chiar dacă afacerea pe care o are cu soţul ei, de alpinism utilitar, nu îi dă tot timpul răgazul să schimbe hamul şi corzile de la mare înălţime cu croşeta şi ghemul de lână. Îi place să facă modele noi, de la şaluri şi căciuliţe, la diferite personaje pentru copii, „iubibile”. Din mâna ei au ieşit broscuţe, iepuraşi, caracatiţe, arici sau ursuleţi dar şi fetiţe pistruiate sau chiar maşinuţe, toate create în „Atelierul Zamfirei”.
Un personaj preferat este iepuraşul Keks. „Pe iepuraşul Keks l-am «asamblat» aseară târziu… Nu bine l-am așezat pe canapea, că a început să povestească vrute și nevrute, nu doar mie ci și prinților din atelier. Azi am făcut greșeala să îl mai servesc cu un pahar de vin… Pur și simplu nu mai tace… I s-au alăturat toți iepurașii din atelier, plus ariceii. Nici caracatițele curioase nu au putut sta mult timp deoparte. E taifas la mine în atelier”, scria într-o zi Cati pe pagina de Facebook a atelierului.
Şi-a învăţat şi fetele, pe Ana şi pe Sofia, să lucreze cu croşeta dar îşi face timp şi pentru oricine doreşte să creeze lucruri frumoase organizând ateliere sub numele de „Şcoala de croşetat”. La atelierele ei se înscriu nu doar fete ci şi băieţi, cărora le explică cu pasiune cum să înveţe logic, cum să citească un tipar, legenda sau paşii unui model.
„Momentan predau ore gratuite la Fundația Comunitară în fiecare marți de la 18 la 20. Pot participa adolescenți de la 14 la 24 de ani. Dar uneori mai fac și excepții legate de grupa de vârstă. Sunt mentor Comuniteca de aproape un an”, spune Cati.
Cati Laţcu s-a implicat alături de meşterul popular Ida Pazman şi la Casa Meşteşugărească, contribuind şi la decorarea unui copac din Cetate, fenomenul de yarn bombing însemnând croşetatul în public pentru promovarea lucrului de mână. Pentru ea, această activitate îi dă satisfacţia de a aduce bucurie celor din jur şi mulţumire că încă mai sunt copii care vor să înveţe să creeze lucruri frumoase. „De vrei să înveți să croșetezi astfel de minunății, te aștept la Școala de croșetat”, este îndemnul lui Cati.
Citiți principiile noastre de moderare aici!