Eveniment de o importanţă deosebită pentru Biserica Greco-Catolică de Oradea şi pentru comunitate. Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi” marchează 225 de ani de existenţă. 225 de ani de când începea să funcţioneze la Oradea instituţia teologică de învăţământ superior unde urmau să se formeze atât viitorii preoţi ai Eparhiei de Oradea, cât şi viitorii dascăli din Oradea şi împrejurimi.
Jubileul aniversar al celor 225 de ani de existenţă a fost marcat sâmbătă şi duminică, 28, respectiv 29 ianuarie, prin celebrări liturgice.
„Este o obligaţie a noastră, a tuturor, aceea de a nu uita ceea ce au făcut înaintaşii noştri. Este o obligaţie a Bisericii aceea de a continua opera evanghelizatoare a Mântuitorului pe pământ. Este datoria Bisericii aceea de a forma păstori pentru ca, prin intermediul lor, să transmită tezaurul său de credinţă”, a spus în cuvântul său preotul Anton Cioba, rectorul Seminarului „Sfinţii Trei Ierarhi”.
Sâmbătă, după Slujba Vecerniei, PSS Virgil Bercea a înveşmântat în reverendă doi seminarişti şi a oferit diferite distincţii unor preoţi cu merite deosebite pentru activitatea desfăşurată în Biserică, dar şi unor laici merituoşi. Monseniorul Ioan Alexandru Pop, capelan al Sanctităţii Sale Papa Francisc, responsabilul cu pastoraţia în Italia, a primit bederniţa. Totodată, au primit distincţia de Econom Stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală trei preoţi din Italia, preoţi care, prin activitatea lor, susţin acţiunea de formare a viitorilor preoţi. Crucea Eparhială a fost oferită laicilor: Ionuţ Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Sr. Ligia Man şi Mihaela Goţia, profesoară, respectiv secretară a aceluiaşi departament. La final, Bercea a oferit Diploma Omagială „Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan” unor preoţi şi laici care au avut merite deosebite, în special în procesul de formare a seminariştilor şi a viitorilor preoţi. Printre aceştia se numără şi foştii rectori ai seminarului.
Evenimentul s-a încheiat duminică, la Catedrala „Sfântul Nicolae”, cu o liturghie la care au luat parte: Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş şi Preasfinţia Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, delegaţiile seminarelor greco-catolice din Slovacia, Ucraina, Germania şi România (Cluj-Napoca şi Blaj), dar şi a Institutului Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, în frunte cu rectorii lor.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au oferit diferite distincţii unor preoţi şi laici devotaţi. Pr. Vasile Alexandru Barbulovici, sincel în regiunile Liguria, Lombardia, Piemonte, Triveneto din Italia, a primit bederniţa. Crucea Eparhială pentru laici a fost acordată: prof. Aurelian Andrei Cristea, fost director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea şi prof. Rodica Mureşan, actualul director al aceluiaşi liceu, precum şi prof. Alexandru Octavian Stoica şi Martin Peter Miheller, directorul, respectiv managerul Liceului „Don Orione” Oradea. Aceeaşi distincţie au primit-o sr. Maria Tereza Zăpodeanu şi Laura Ologu.
Date istorice
Seminarul Român Unit a fost înfiinţat în anul 1792, de sărbătoarea Sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan (30 ianuarie), din ordinul Împăratului Leopold al II-lea. Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde să se formeze clerul român şi dascălii pentru Eparhia de Oradea, recent înfiinţată. Astfel a cerut Împăratului înfiinţarea Seminarului din Oradea, cel care avea să fie „un institut de creştere, menit să devină izvor de lumină şi cultură, de dragoste de limbă şi de neam pentru poporul român de la graniţele apusene ale românismului”.
Locul în care s-a înfiinţat această instituţie eclezială fusese mai înainte casa călugărilor iezuiţi, iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, clădirea a fost pusă la dispoziţia Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiaşi scop, clădirile s-au mărit şi reînnoit, ajungându-se astăzi la un adevărat complex destinat învăţământului catolic pentru toate vârstele.
Au trecut 225 de ani de atunci şi, de-a lungul istoriei, această prestigioasă instituţie şi-a dovedit importanţa, şcolind numeroşi tineri care, apoi, au devenit profesori, preoţi şi episcopi. A fost înfiinţat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologică de grad universitar, instituția fiind însă desfiinţată în anul tristeţii – 1948. Atunci, clădirilor li s-a dat altă destinaţie.
După căderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfinţitului Vasile Hossu, instituţia s-a reînfiinţat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub păstorirea Preasfinţitului Virgil Bercea, se integrează în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. În acelaşi timp, continuă să existe şi Seminarul „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan”, locul în care viitorii preoţi se formează din punct de vedere spiritual, liturgic şi pastoral.
Citiți principiile noastre de moderare aici!