Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul își propune să reducă sau să limiteze unele drepturi pentru bugetari. „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul OUG al Guvernului.
Voucherele care vor fi tăiate din 2024
Începând cu anul ce vine, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanță, ci doar tichete de creşă. „În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în ordonanță.
[eadvert]
Printre măsurile controversate se mai numără și eliminarea voucherelor pentru energie, în valoare de 14.00 de lei, care au avut un rol important în sprijinirea românilor vulnerabili în fața costurilor ridicate ale facturilor de energie. Până acum, acestea erau acordate, anual, în două tranșe. Milioane de pensionari rămân fără ajutoare de sute de lei și chiar de 1.000 de lei, după ce ajutoarele de tip one-off nu se vor mai da. Majoritatea pensionarilor a luat acest tip de ajutor, în 2023, care a fost de 600 – 1.000 de lei. Acești bani au fost acordați pensionarilor care aveau pensii de sub 3.000 de lei. Este vorba de majoritatea covârșitoare a pensionarilor.
Ore suplimentare lucrate plătite cu zile libere
Orele suplimentare ale bugetarilor vor continua să fie compensate și anul viitor cu zile libere, nu cu bani.
„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în document.
Excepție fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit”, se menționează în OUG.
Citiți principiile noastre de moderare aici!