În acest an, nici episcopul orthodox, Sofronie Drincec, nici cel greco-catolic, Virgil Bercea, nu au spălat picioarele credincioşilor, din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă.
Tot în Joia Mare, Isus a instituit Sfânta Taină a Împărtăşaniei (Euharistia) la Cina cea de Taină. Creştinii ortodocşi şi greco-catolici recunosc în acest sacrament prezenţa reală, sub chipul pânii şi a vinului, a lui Isus Cristos.
La sfârşitul cinei, Isus vorbeşte despre vânzarea lui de către Iuda. Pe urmă a luat pâinea şi a zis: ,,Luaţi mâncaţi, acesta este trupul meu!”. La fel şi paharul, rostind: ,,Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi. Faceţi aceasta în amintirea mea”, după cum relatează Matei, în capitolul 26, versetele 26-28.
După aceea Isus le-a spus ucenicilor: ,,Întristat este sufletul meu până la moarte”, scrie acelaşi Matei în acelaşi capitol, şi s-a rugat în Grădina Ghetsimani ,,cu sudoare şi cu sânge” – conform Luca, 22, 44. Iuda cunoștea locul și, luând câțiva soldați, au venit să-L prindă pe Isus. Acesta a fost prins şi dus la Ana, la Caiafa, a fost condamnat de Sinedriu și în cele din urmă la Ponţiu Pilat. Tot acum, Petru se va lepăda de trei ori de Hristos, negând că-l cunoaște.
Tot în Joia Mare s-a săvârşit Denia celor 12 Evanghelii, care arată suferințele prin care a trecut Isus , făcând pomenirea calvarului Mântuitorului nostru (patimile, răstignirea şi moartea pe cruce). Pentru a ne reaminti de toate acestea, preoţii scot crucea din altar în mijlocul Bisericii.
De altfel, în toată Săptămâna Patimilor, credincioşii rememorează, pas cu pas, calea crucii lui Isus pentru mântuirea omului şi înfrângerea morţii. Această cale culminează cu cel mai important moment al creştinismului: Învierea Domnului.
,,Isus Cristos va muri pe cruce pentru păcatele noastre, dar va şi învia. Isus Cristos moare de fiecare dată pentru noi, atunci când păcătuim”, spune într-un cuvânt de învăţătură părintele Iulian Hotico.
Săptămâna Mare continuă astăzi cu Vinerea Mare, în care este săvârşită slujba Prohodului.
Vineri a fost judecat Isus şi condamnat la moartea pe cruce, pe muntele Golgota, urmată de batjocoră, răstignire şi moartea pe Cruce, culminânc cu punerea în mormânt.
Vinerea mare, zi de doliu
Vinerea Mare este considerată de creştini zi de doliu, pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Isus Cristos, Mântuitorul Lumii.
În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie (zi aliturgică), în schimb se face pomenirea patimilor Mântuitorului. Ceremonia principală în această zi este scoaterea Epitafului din altar şi aşezarea lui, pe o masă, în mijlocul bisericii. Scoaterea Epitafului simbolizează coborârea lui Cristos de pe cruce şi pregătirea sa pentru înmormântare. Vineri seara se celebrează Prohodul şi se înconjoară Biserica cu Sfântul Epitaf. După această procesiune, Epitaful este aşezat pe masa din altarul bisericii, unde va rămâne până la sărbătoarea Înălţării Domnului. Punerea Epitafului pe masa din altar simbolizează punerea lui Isus în mormânt. Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor. În această zi, creştinii rememorează patimile lui Isus şi se pregătesc pentru slujba de înviere. În acest an, datorită restricţiilor impuse din cauza noului Coronavirus, credincioşii vor putea urmări slintele slujbe transmise online sau pe diverse canale de radio şi de televiziune. Redacţia noastră vă doreşte sărbători sfinte şi senine! Hristos a înviat!
Citiți principiile noastre de moderare aici!