Prima premieră din stagiunea 2019-2020 a Trupei Iosif Vulcan va avea loc joi, 10 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia. Este vorba de „Zloată sau Viitorul Președinte al României”, un pamflet socio-politic de Radu Popescu, în regia artistică şi interpretarea lui Eugen Țugulea.
Radu Popescu, dramaturg, regizor de teatru și manager cultural, fondator al Teatrului Apropo și al Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, a participat la ediția din 2018 a „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”, organizat de Teatrul Regina Maria, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, cu două texte: „Zloată (Viitorul Președinte al României)”, nominalizat pentru premiu și „Cu drona”, textul câștigător.
Adevăruri dureroase
Actorul Eugen Ţugulea, fiind în juriul de atunci al concursului de creaţie dramatică, a remarcat acest text, alături de ceilalţi membri ai juriului, criticii de teatru Claudiu Groza și Oana Borș. Textul „Zloată sau Viitorul Președinte al României” a făcut ulterior parte din programul ediţiei de vară a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, ca spectacol-lectură. Şi în urma reacţiilor primite din partea publicului, în special al tinerilor, Eugen Ţugulea a decis ca stagiunea aceasta, să îl pună în scenă la Sala Arcadia.
„Este un text dens, care spune multe despre ceea ce trăim noi în viaţa de zi cu zi, social sau politic. Uneori se şi râde. Dar, de fapt, se râde mânzeşte, pentru că ceea ce se spune în acest text sunt unele adevăruri dureroase, pe care noi le trăim. Uneori le depăşim, alteori nu. Până la urmă, este o oglindă în care dacă ne uităm, unii dintre noi nu ne vedem favorabil. Pentru că, din păcate, cam asta e societatea în care trăim, oamenii sunt şi buni, şi mai puţin buni. Piesa vorbește despre aceste lucruri, care sunt banale. Dar mie mi se pare că merită spuse. De asta m-am angajat la acest text”, spune Eugen Ţugulea.
Acțiunea se petrece într-un tramvai. Silviu Moisă, un cetățean afectat psihic, este în plină campanie electorală. Perorează despre cât de potrivit este el pentru rolul de Președinte, în timp ce înmânează celorlalți călători materiale promoționale, menite să-i consolideze imaginea de „canditat”. Pare că-l recunoașteți, așa e? „Nebunul din tramvai”. Cu toții știm un astfel de personaj, însă nu-l subestimați pe Silviu Moisă. El este un om „la zi”: are Facebook, WhatsApp și urmărește cele mai interesante emisiuni pe Discovery și Viasat History.
Personajul se confruntă cu o zloată interioară pe care o transmite spectatorilor ce au rolul de călători în acest tramvai simbolic. Ei pot alege să se implice sau nu. Lui nu-i pasă, pentru că el știe ce are de făcut. În toată debandada psihică pe care o manifestă, ceea ce spune uneori e de o luciditate dureroasă: „Știți ce e cel mai trist? Că cei ca mine au ajuns să spună adevărul. Ăsta e Adevărul. Și eu îl urlu în fața voastră! E un pic trist, nu?”
Dialog cu umbre
Eugen Ţugulea, actor al Teatrului Regina Maria de mai bine de 50 de ani, mărturiseşte că la un moment dat era pe punctul de a renunţa, pentru că îi era frică de cum o să iasă.
„Acest text e cu totul altceva. Este un personaj care dialoghează cu nişte umbre. Ele nu există decât în imaginaţia lui. Nevâzând personajul, vorbeşti cu o umbră într-un anumit context. Îţi vine peste mână să te adresezi cuiva pe care nu îl auzi decât în imaginaţia ta, să susţii un dialog real, când de fapt, el nu există. Eu sper, ghidându-mă după reacţia de la spectacolul-lectură – care a fost o surpriză pentru mine – să fie aceeaşi reacţie şi la acest spectacol. Nu e uşor să asculţi pe cineva vorbind o oră şi douăzeci de minute. Este o piesă de text”, precizează Eugen Ţugulea.
Din echipa de creație a spectacolului fac parte actorul Tiberiu Covaci, în calitate de asistent regie artistică și Mădălina Baciu, care se află la al doilea proiect în calitate de scenograf, după ce a realizat, la sfârșitul anului trecut, decorul spectacolului Trupei Arcadia, „Sania lui Moș Crăciun”.
Echipa tehnică este formată din: Petru Papp (regia tehnică), Adeline Tripa (sufleor), Adrian Gherdan (lumini), Sergiu Domide și Lucian Obadă (sunet).
După premiera de joi, următoarele reprezentații vor avea loc în 26 octombrie și în 5 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12:00–18:00 și sâmbătă, între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!