Adolescenta orădeancă şi-a găsit sfârşitul într-un lagăr nazist dar a lăsat posterităţii un jurnal în care descrie viaţa sa şi a semenenilor săi, în ghetoul din Oradea. „Joi, 15 octombrie, va avea loc dezvelirea Memorialului „Eva Heyman”, în Parcul Bălcescu, în amintirea generaţiei pierdute a copiilor evrei deportaţi din Oradea în 1944. Evenimentul va începe la ora 14:00, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe şincai”, unde se vor rosti câteva alocuţiuni şi vor fi expuse câteva din panourile expoziţiei despre Eva Heyman şi despre contextul evenimentelor din 1944, expoziţie realizată de Asociaţia Tikvah în 2012. Apoi, în parc, va avea loc dezvelirea Memorialului, care este aşezat la intrarea în parc dinspre străzile Sucevei şi Armatei Române, precedată de un solo de vioară al violonistului Levi Nicolae de la Filarmonica din Oradea (acest moment va depinde de condiţiile meteo)”, transmit organizatorii printr-un comunicat de presă semnat de Emilia Teszler, președinte – Asociația Tikvah.
Sunt invitaţi să participe ”toți cei care înțeleg importanța și semnificația unui asemenea Memorial” şi sunt adresate mulţumiri voluntarilor asociaţiei, care au depus eforturi pe perioada a trei ani, pentru a vedea acest proiect dus la bun sfârşit.
Pe aceeaşi cale, aceştia îşi declară recunoştinţa faţă de autoarea sculpturii, artista britanică Flor Kent, pentru serviciile pro bono oferite de aceasta: crearea mulajului statuii. Artista va participa la evenimentul de joi.
Flor Kent şi-a dobândit un renume internaţional, ca autoare a altor statui ce reprezintă copii evrei în preajma celui de-al Doilea Rzăboi Mondial – refugiaţi Kindertransport. Acestea sunt expuse în gări din Londra, Praga şi Viena. Pentru a simboliza copiii şi adolescenţii evrei deportaţi din Oradea, artista s-a inspirat din jurnalul şi povestea Evei Heyman. Eva a pierit la Auschwitz, la 13 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!