Filarmonica de Stat Oradea vă invită joi, 13 ianuarie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok, pentru a audia concertul simfonic intitulat „The Whistling Waltz”. Din programul serii fac parte Concertul pentru flaut și orchestră de Carmen Petra Basacopol, The Whistling Waltz de Romeo Rîmbu, Fantezia Carmen pentru flaut și orchestră de François Borne și Suita Furtuna de Iarnă a lui Georgy Sviridov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea. Solistul invitat este flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.
Creatoare a unei muzici de factură neoimpresionistă, abordând modalul folcloric, Carmen Petra Basacopol este cunoscută publicului în special pentru lucrările vocale. Concertul pentru flaut a fost scris în 1994, fiind dedicat artistului Ion Bogdan Ştefănescu. Concertul are o alcătuire tradiţională în trei mişcări: Quasi Adagio. Molto rubato. Allegro giusto – Andante malincolico – Allegro risoluto.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început cariera la 14 ani, în 1983, ca solist pe scena Ateneului Român. În prezent este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Și-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea unor mari flautişti precum Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 şi Weggis – Elveţia, 1995), Wolfgang Schultz (München – Germania, 1992), Alain Marion (Nissa, Franţa – 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt – Germania, 1990). A participat la multe festivaluri naţionale şi internaţionale. Este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fodatorul „Barock Orchestra” și ”Flaut Power”.
Este membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A primit de-a lungul anilor numeroase distincții, inclusiv, Medalia “Meritul Cultural” conferită de Preşedintele României în 2007. A realizat un număr impresionant de înregistrări, peste 45 CD-uri publicate în România și în străinătate. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România iar până în prezent a publicat peste 10 cărți. Cântă la un flaut Muramatsu 18K.
Programul serii va continua cu compoziţia maestrului Romeo Rîmbu, The Whistling Waltz, după care va urma Fantezia Carmen pentru flaut și orchestră de François Borne, inspirată de capodopera lui Georges Bizet. Fantezia Carmen este considerată o compoziţie romantică de mare virtuozitate solistică, prin utilizarea tuturor disponibilităţilor timbrale ale flautului. Compusă în anul 1900, este singura lucrare aparţinând compozitorului francez care se interpretează frecvent şi astăzi.
Programul se va încheia cu Suita Furtuna de Iarnă a lui Georgy Sviridov. Compozitorul rus a venerat toată viaţa poezia și proza lui Puşkin. Sviridov a creat mai multe compoziţii ca o ilustrare muzicală a lucrărilor marelui poet, aşa cum a fost şi Furtuna de iarnă.
Concertele din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!