Acum un an, muzicianul Joe Balogh lansa cartea „Szubjektív nagyváradi rocktropológia” (Rocktropologie subiectivă orădeană), în limba maghiară, o istorie a muzicii rock din Oradea din perioada 1960 – 1989, o perioadă de restricţii şi cenzură pentru toţi artiştii din România.
Sâmbătă, 17 noiembrie, la Muzeul Memorial Ady Endre, Joe Balogh a lansat cea de a doua parte a istoriei rock orădene, cartea „A műsornak folytatódnia kell!” (Spectacolul/Programul merge mai departe!). Spre deosebire de prima carte, cea de a doua tratează perioada de după 1990 dintr-o perspectivă prorpie, Joe Balogh fiind atât muzician de jazz cât şi organizator de concerte. La fel ca şi prima parte, şi cea de a doua este scrisă tot în limba maghiară, varianta în limba română fiind doar o promisiune de viitor. La vernisaj, autorul a cântat trei compoziţii: o prelucrare după Bach, o compoziţie de Joe Pass şi o piesă de Pat Metheny. Cartea are 200 de pagini cu 48 de capitole şi zeci de fotografii. La vernisaj au citit capitole din carte actorul şi regizorul de teatru Mátyás Zsolt şi omul de radio Dajka Attila, care s-a oprit asuptra colaborării cu formaţia Celelalte Cuvinte dar şi asupra capitolului legat de formaţia King B în care a cântat Joe Balogh.
Cartea „Spectacolul merge mai departe!” a fost finanţată de Consiliul Judeţean Bihor şi este dedicată memoriei jurnalistului orădean Andrei Şandor, iubitor şi cunoscător de muzică rock. Evenimentul de sâmbătă a cinstit şi memoria lui Matza Gyula, textier al trupei Metropol, decedat săptămâna trecută. Seara s-a încheiat cu un noian de amintiri de acum 30-40 de ani, răscolite de Joe Balogh şi Vivi Repciuc (Statuar), care le-a umezit ochii de lacrimi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!