Proiectul a urmărit reducerea distresului emoțional și a anxietății pacienților pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat, a fraților lor și a copiilor pacienților oncologici adulți, aflați în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Un număr de 44 de copii din Oradea şi localităţile limitrofe, asistaţi de Hospice Emanuel, s-au bucurat de beneficiile activităților terapeutice prin joc fiind vizitați săptămânal la spital sau la domiciliu de către psiholog, asistent social sau voluntari pregătiți în acest scop.
Jocul terapeutic vizează activitățile specializate care sprijină dezvoltarea și facilitează bunăstarea emoțională a pacienților pediatrici. Metodele aplicate includ o serie de tehnici ludoterapeutice precum jocul medical expresiv, jocul medical de familiarizare, jocul medical dramatic, cel ghidat, de tip fantezie, cel indirect și jocul posttraumatic. Într-un cadru securizant și pe fondul unei relații terapeutice calde și suportive, activitățile au țintit reducerea problemelor emoționale și adaptarea funcțională la realitatea prezentă. „Efectele scontate au inclus autoexprimarea temerilor și preocupărilor legate de experiența bolii; creșterea familiarizării cu echipamentul și procedurile medicale, diminuând astfel anxietatea copiilor și facilitând înțelegerea și simțul controlului; învățarea și exersarea unor noi modalități de coping; adaptarea funcțională în urma pierderilor suferite, incluzând funcționalități corporale, schimbări de viață, persoane dragi”, a precizat Daria Sass, psiholog Fundația Hospice Emanuel.
Studiu
Un studiu care a măsurat impactul programului de ludoterapie asupra participanților a constatat o serie de beneficii emoționale și relaționale. După opt ședințe de intervenție terapeutică prin joc, pacienții au înregistrat semnificativ mai puțină anxietate, au fost mai sociabili și mai puțin retrași, mai complianți la tratament și au avut mai puține comportamente agresive. Efecte pozitive s-au evidențiat și în ceea ce-i privește pe frații pacienților care, de asemenea au manifestat mai puține frici, au fost mai sociabili și mai puțin retrași. Intervenția ludoterapeutică în cazul copiilor îndoliați a vizat facilitarea autoexprimării într-o manieră fizică, acceptabilă și plăcută, a-și lua La revedere de la persona pierdută și adaptarea la noul mediu din care persoana dragă lipsește, îmbrățișând și integrând schimbările care apar în viață.
Utilizând limbajul cunoscut și iubit de către toți copiii de pretutindeni, terapia prin joc este una dintre cele mai eficiente modalități de a sprijini adaptarea eficientă a copiilor în situații dificile de viață. „Hospice Emanuel mulțumește pe această cale Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România care au făcut posibilă derularea acestui proiect”, a concluzionat Daria Sass.
Citiți principiile noastre de moderare aici!