Angajatorii au fost, ieri, aproape de studenții orădeni. În cadrul Săptămânii Carierei, Biblioteca Universității din Oradea a găzduit Târgul de Cariere. La Târg, 10 firme din Oradea și-au prezentat ofertele de muncă, dar și pe cele de internship.
„Evenimentul a fost gândit cu scopul de a scoate studenții pe piața muncii, pentru a vedea care sunt competențele pe care ei ar trebui să le achiziționeze pe parcursul studiilor.
Noi ne dorim ca actul educațional să nu se finalizeze cu diploma, ci ca ei să poată ajunge pe piața muncii și să-și poată valida studiile. Cele mai multe oferte vin din domeniul ingineriei, dar sunt și cei ce caută chimiști ori laboranți”, a declarat Adriana Borza, coordonatorul Centrului de Consiliere privind Cariera din cadrul Universității din Oradea.
Reprezentanții companiilor prezente susțin că tinerii sunt interesați, și nu prea, de ofertele pe care aceștia le propun. Mai cu seamă ei au remarcat că cei mai mulți se dezmeticesc abia prin anii II sau III, când realizează ce anume le place, ce anume și-ar dori să facă în viitor și ce li se potrivește.
„Le prezentăm studenților oferte de internship: trei săptămâni, în perioada vacanței de vară, pe partea de inginerie electrică, mecanică, robotică și automatizări și posturi de entrylevel în același domeniu de inginerie. Noi facem linii de asamblare pentru linia auto și roboți industriali. Astfel că suntem în căutare de oameni interesați de partea tehnică (mecanică, electrică, electro-pneumatică, design). Este practica aceea obligatorie de trei săptămâni. De asemenea, le oferim un curs de design de două săptămâni, pentru fiecare domeniu în parte, și consiliere din punct de vedere al carierei”, a arătat Ruxandra Sime, specialist în comunicare la Comau România.
Potrivit acesteia, unii vin în practică doar pentru adeverința de practică necesară la facultate, dar există și studenți care fac stagii de practică din pasiune. Cei din urmă sunt remarcați și angajați imediat ce finalizează stagiul de practică.
Ateliere și talente
Săptămâna Carierei se desfășoară în Universitatea din Oradea până în 18 mai și cuprinde ateliere mai puțin formale, concerte, dar și alte evenimente menite să-i ajute pe tineri să socializeze, să-și exprime talentele în diverse domenii (în cadrul serilor „Studenții au talent”).
De asemenea, pe parcursul săptămânii se desfășoară și un eveniment caritabil, prin care tinerii vor să sprijine o studentă de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, bolnavă de leucemie limfoplastică meloproliferativă. Tânăra a făcut în trecut un transplant de măduvă, dar boala a recidivat.
„Noi am mai organizat evenimente caritabile pentru ea atunci când a fost nevoie de transplantul de măduvă. Dar boala a recidivat, iar ea a mers în Italia pentru tratamente. Medicii nu găsesc cauza recidivei, de aceea are nevoie de 200.000 de dolari pentru a merge la o clinică din America pentru investigații și tratamente suplimentare. Noi încercăm să strângem cât de multe fonduri pentru a o ajuta. Săptămâna viitoare vom organiza un nou concert caritabil, la Filarmonica din Oradea. Biletele au fost puse deja în vânzare”, a declarat o studentă coordonatoare a Târgului de arte culinare, organizat pentru a o susține pe Denisa Tatiana Lazău. Cei ce doresc să o susțină pe Denisa pot face donații în conturile deschise pe numele acesteia: în RON (RO44RNCB0661110970320001), EURO (RO17RNCB0661110970320002) și USD (RO87RNCB0661110970320003).
Program:
Joi
orele 10-16 – Arte culinare (clătite) – Campus
orele 13-17 – Târgul asociațiilor studențești – Biblioteca UO
orele 13-14 – „Antreprenor sau angajat – Smart Up” – Biblioteca UO
orele 18-19 – Datini din Bihor (muzică și dans) – Terasa Select
orele 19-20 – Seară folk – Terasa Select
orele 20-21 – Socializare în ritm de dans – Select Student
Vineri, 18 mai
orele 10:30-11:30 – Concert: Lumea Operei – Filamonica Oradea
orele 12-13 – Concert: Lumea Operei – Filamonica Oradea
orele 11-13 – „Antreprenor sau angajat – Smart Up” – Biblioteca UO
Citiți principiile noastre de moderare aici!