Studenţii şi absolvenţii facultăţilor orădene au avut, miercuri – 13 mai, ocazia de a-şi găsi un loc de muncă, sau o firmă pentru desfăşurarea unui internship. Universitatea din Oradea, prin Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera, în parteneriat cu AIESEC Oradea a organizat un „Târg al locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi”. „La eveniment şi-au anunţat prezenţa 13 firme care oferă peste 155 de locuri de muncă şi internship-uri în domenii precum IT, Ştiinţe Economice, Litere, Inginerie”, ne-a informat Evelin, voluntar la Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera.
Angajare sau internship
Multe dintre firmele prezente la „mini bursă” ofereau studenţilor nu doar locuri de muncă, dar şi şansa de a se obişnui cu un viitor loc de muncă prin intermediul internship-urilor. „Noi ne adresăm studenţilor de la Facultăţile de Inginerie şi Mecanică. Facem angajări, dar oferim şi internship-uri. Suntem flexibili cu programul lor. Scopul este de a-i angaja ulterior pe calitate, mentenanţă, producţie. Pot să fie şi studenţi de anul I”, ne-a declarat Aurelia Pogan, specialist resurse umane Inteva.
Alte societăţi, precum Celestica, au colaborări vechi cu Universitatea Oradea. „De mâine derulăm un program «Open day» prin intermediul căruia 500 de studenţi au fost programaţi să viziteze societatea. Studenţi de la facultăţile tehnice şi economice. Avem tehnologii de ultimă generaţie. Ei pot să vadă care sunt oprtunităţile lor de angajare în cadrul firmei. Pe perioada vacanţei le sugerăm programele noastre de internship în care pot să înveţe în anumite departamente, unde urmează să facă specializarea respectivă”, ne-a precizat Carmen Toie, recruter la Celestica.
Ofertă destul de consistentă şi pentru studenţii sau absolvenţii cunoscători de limbi străine. O firmă oferea un salariu net de 1.300 de lei la un program de şase ore, plus bonuri de masă şi alte beneficii.
O companie de IT, Zuchetti, din Parcul Insudtrial, căuta programatori şi translatori de limba italiană, proaspăt absolvenţi sau studenţi din anii terminali.
Absolvenţii de inginerie sau logistică, cunoscători de limba germană aveau şansa de a se angaja la Conectronics. „Foarte greu găsim absolvenţi care să cunoască limba germană. Mai avem posturi de ingineri, IT. Facem şi internship-uri pe perioada vacanţei”, ne-a informat Daniela Maruşca, specialist HR.
Mai greu sau mai uşor
Studenţii s-au prezentat la târg în funcţie de pauzele sau ferestrele pe care le aveau în programul de cursuri. Unii sperau să-şi găsească de lucru part time sau cu program de patru ore. „Sunt student la TCM anul III şi vreau să-mi găsesc un loc de muncă cu patru ore, ceea ce este mai greu”, ne-a spus Cătălin Rada. Alţi studenţi au venit însoţiţi de profesori. „Avem o materie care se numeşte «Tehnici de comunicare» şi am zis că au oportunitatea să pună în practică prezentarea la un interviu”, a declarat Gianina Gabor, profesor la Inginerie Electrinică şi Tehnologia Informaţiei, care era însoţită de câţiva studenţi.
Sunt categorii de studenţi care-şi găsesc mai uşor de lucru, încă din primii ani de faculate. Este vorba de cei din domeniul IT. „Am venit să căutăm companii care oferă locuri de muncă în software. Sunt anul IV şi lucrez deja, dar vreau să văd şi alte oferte. În IT se găseşte destul de uşor de muncă. Vin companiile şi ne caută”, a precizat Ioana Costea, studentă anul IV la Calculatoare.
La eveniment a participat cu un stand şi AJOFM Bihor. Cei interesaţi, nu puţini, au primit informaţii despre oferta din baza de date a agenţiei, dar şi despre cursurile organizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!