[eadvert]
Cu ocazia Zilei Armatei – 25 octombrie – și în contextul reamenajării zonei centrale a orașului, primarul Gabriel Popa a vrut să facă ceva deosebit, așa că s-a pus pe făcut curățenie generală.
A antamat inclusiv curățarea statuilor din perimetru, cu 22.000 lei. Contractul conține spălarea cu jet de apă sub presiune a mai multor socluri și a ansamblului dedicat ostașilor. Firma orădeanului Marcel Moș s-a pus pe treabă la sfârșit de săptămână și a încheiat prestația, chiar dacă se ridicau deja semne de întrebare referitoare la legalitatea procedurii.
Cei de la Direcția pentru Cultură Bihor, care ar trebui să vegheze inclusiv la integritatea statuilor de for public, au ajuns în teren abia luni.
„Cei care au curățat n-au adus niciun fel de degradare la statuie, nici măcar chitul vechi nu a fost înlăturat. E jet de apă sub presiune dar e controlat, dar nu poți da jos tencuiala cu el. Noi am cerut de la firmă să aibă lucrări similare și ne-au spus că au mai curățat la Oradea. Cei de la Cultură nu ne-au transmis încă nimic despre vreo sancțiune. Ne-au spus că am pus-o în valoare atât de bine, că se vede din capătul celălalt al centrului”, a declarat primarul Beișului pentru Bihon.ro și JB
„Mâine(miercuri n.r.) e Ziua Armatei și vrem să facem o festivitate în condiții cât mai bune. Era gata tot parcul, trebuia să curățam și statuile. Pe spatele statuii erau scrisuri și desene graffiti. Ce facem: lăsăm o statuie murdară sau o curățăm?”, ne-a explicat primarul Popa și mecanismul deciziei sale.
Opoziția locală USR a sancționat pe loc intervenția, postând în online mesajul că statuia a fost schilodită. Consilierul local Emil Popa a transmis că „statuia Vânătorului de munte, aflată pe esplanada de pe Aleea Moților, a fost efectiv despuiată azi sub presiunea jeturilor de apă cu presiune după ce a fost supusă exact aceluiași procedeu total nepotrivit pentru curățarea unor monumente din piatră care le afectează grav. Și asta nu e nimic, Primăria Beiuș s-a și lăudat cu isprava pe Facebook, până mai spre seară când au aflat că de fapt au făcut o boacănă folosind acest procedeu și au șters postarea să nu rămână pozele ca dovadă, deși e vizibil pe monument răul făcut”.
Popa a relatat că, în urmă cu un an, observând că statuia e murdară și există riscul erodării pietrei din cauza poluării, a ridicat problema că, „odată cu modernizarea parcului central și a zonei pietonale de pe Aleea Moților, ar fi potrivit să se restaureze și monumentele aflate aici. Ideea a fost acceptată și, fiindcă cunosc mai mulți artiști locali, m-am interesat de un specialist și am facilitat o întâlnire a conducerii Primăriei cu un restaurator care ulterior a și venit cu o ofertă.
Dar pentru că astfel de intervenții necesită migală și multă muncă, și costurile sunt pe măsură. Primăria s-a zgârcit și a renunțat la restaurare, dar s-a gândit că ce-ar fi să le spele totuși că doar ce se poate întâmpla”.
Popa insistă că, acum, ar trebui „făcută și restaurarea care probabil va fi și mai scumpă în condițiile în care bucăți din statuie erau pe jos după intervenția de azi”.
Bihon.ro și JB au cerut Direcției pentru Cultură Bihor informațiile referitoare la acest caz.
Secretara ne-a comunicat că directorul instituției, Andrei Borbei, este „într-o ședință” și ne-a îndrumat să depunem cererea de informații online. În măsura în care acestea vor fi livrate, articolul va fi actualizat.
Trimite articolul
XMai bine s-ar ocupa cu asfaltarea sau pietruirea strazilorsau de canalizari
. In Beius exista drumuri publice intr-o stare mai deplorabila decat drumurile forestiere.
Bolojan o sa aiba statuie acoperita cu aur.