Profesorul universitar Norio Inagaki este absolvent al Facultăţii de Istorie, Artă şi Cultură din Tokio şi este pasionat de folclorul românesc. Lucrarea sa de doctorat are ca temă obiceiurile şi jocurilor populare româneşti. De când vine în România, a înregistrat sute de cântece şi jocuri din toate zonele României şi colaborează cu mai multe instituţii din ţară care fac cercetări folclorice.
În aceste zile, profesorul Norio Inagaki din Japonia a fost oaspetele dansatorilor din Bălnaca. Ghid i-a fost nimeni altul decât îndrăgitul interpret Cornel Borza. „Profesorul Norio este interesat de colindele vechi și de dansurile bătrânești. Face cercetări legate de folclorul autentic, ceea ce ar trebui să facem noi, românii cu scopul de a evita kitch-ului! De astă dată l-am însoțit la Bălnaca- Bihor. O revedere plăcută, cu oameni dragi!”, spune Cornel Borza. Profesorul universitar vine în România, în luna decembrie, tocmai pentru a înregistra jocul feciorilor, strigăturile şi colindele vechi care se cântă din casă în casă.
Norio Inagaki a învăţat limba română pentru a documenta obiceiul străvechi al colindatului şi pentru a reuşi să se înţeleagă cu bătrânii din sate: „Eu sunt culegător de folclor din Japonia şi vă pot spune că acest joc este foarte important. Odată că e obicei străvechi şi aduce vechi ritualuri până în vremea noastră. În al doilea rând, este important şi pentru că dansatorii ştiu colinde străvechi”, consideră cercetătorul, care de câțiva ani conduce un studiu la Academia Română prin Institutul „Arhiva de folclor” de la Cluj Napoca.
Proiectul japonezului vizează înfiinţarea de eşantioane reprezentative pentru patrimoniul cultural imaterial al diferitelor etnii care trăiesc în Ucraina, România, Bulgaria și Serbia. Norio Inagaki vrea să realizeze un soi de librărie video tematică cu cântece, colinde şi dansuri vechi.
Trimite articolul
XNuma’ în Marami sã nu te duci cã îţi fac urechile tablã galvanizarã.
Ascultã ambele pãrţi, ca şi douã coperţi de cãrţi, psd şi pnl, sunt sponsori prolifici de mongo pongo dongo le, electoral, manelele.