Jandarmii au găsit mai mulți turiști care au aprins focul în locuri neamenajate, dar și două persoane care au intrat cu ATV-urile în arii protejate.
„Având în vedere că au fost la prima abatere, aceștia au fost avertizați în scris și verbal”, transmit jandarmii.
Atenție la puii de animale
Jandarmii transmit și o serie de recomandări turiștilor care vor găsi pui de animale în perioada următoare. „Reamintim că în perioada mai-iunie, au loc fătările la cervide: căprioară, cerb lopătar și cerb comun. Astfel în primele zile de viată, puii si vițeii sunt lăsați de către ciute și căprioare în locuri ferite, deoarece încă nu sunt capabili să fugă de prădători. Aceștia sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceștia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă, devenind astfel foarte vulnerabili”, precizează reprezentanții Jandarmeriei Bihor.
Recomandări pentru pasionații de enduro
Știm că majoritatea pasionaților de enduro sunt și iubitori de natură, așa că vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări:
1. In perioada aprilie-iulie, încercați să vă stabiliți trasee care nu trec prin zonele împădurite.
2. Dacă traversați zone cu pădure, circulați doar pe drumurile forestiere deschise circulației publice și încercați să nu turați foarte tare motoarele.
3. Nu intrați in arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații, etc). Aceste locuri sunt “preferate” in perioada fătărilor, existând chiar o migrație spre aceste zone.
4. Daca găsiți pui sau viței, nu atingeți aceste animale și nu le luați din locurile găsite. Nu le atingeți, nu va faceți poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant, etc
În caz contrar, jandarmii avertizează că amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
[eadvert]