„Postul de Jandarmi montani de la Stâna de Vale a fost înfiinţat în 2007 şi funcţionează de atunci. El se află în Subordinea Birouluide Jandarmi de la Ştei. Printre principalele misiuni ale postului sunt menţinerea ordinii publice în staţiune şi pe cele 21 de trasee adiacente acesteia”, ne-a explicat căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.
Jandarmii de la Stâna de Vale mai răspund şi de asigurarea liniştii publice la diferite evenimente din staţiune, printre cele mai importante fiind Serbările Zăpezii, organizate anual în staţiunea bihoreană. Acestora li se adaugă asigurarea ordinii la orice alte manifestări culturale, religioase şi sportive.
Solicitări multe
De-a lungul timpului jandarmii montni au acţionat pentru deblocarea autoturismelor rămase înzăpezite pe drumul între Stâna de Vale şi Coada Lacului. Majoritatea acestor cazuri se datorau sistemul de navigare GPS care nu era setat pentru drumurile principale şi muţi turişti străini erau direcţionaţi pe acest drum secundar”, susţine Iona Bogdan. Alte situaţii la care au intervenit jandarmii de la Stâna de Vale sunt cazurile de persoane rătăcite sau accidentate pe traseele turistice. Mulţi dintre cei rătăciţi nu aveau echipament de munte, iar unii au fost surprinşi pe munte de lăsarea întunericului. În cazurile de salvare au mai fost solicitaţi pentru ajutorarea celor accidentaţi pe pârtia de schi.
„În acţiunile noastre colaborăm cu diverse servicii cum ar Ambulanţa, SMURD pe linie de salvări şi cu Inspectoratul de Regim Silvic, Aqua Crisius şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, pe linie de prevenire şi combatere a faptelor antisociale”, informează căpitanul Bogdan.
Oameni şi vehicule
O intervenţie destulde dificilă pentru jandarmi a fost în luna mai a anului trecut. Atunci o femeie le-a sesizat, către seară, că soţul său alături de alţi trei bărbaţi au plecat cu motocicletele pe munte, pe Valea Drăganului, şi nu s-au întors. După mai multe tentative jandarmii au reuşit să ia legătura telefonic cu doi dintre bărbaţi şi au pornit la recuperarea lor. Cei doi jandarmi de la post au reuşit să localizeze cele două victime într-o zonă izolată şi au reuşit salvarea lor în timp util mai ales că una dintre victime suferea de astm şi intrase în panică. La ora 1.30 noaptea au reuşit să îi găsească şi să îi salveze şi pe ceilalţi doi bărbaţi, dar nu au mai reuşit să scoată şi motocicletele de pe povârnişurile unde au ajuns. „Ziua următoare am găsit pe povârniş şi motocicletele pentru scoaterea cărora a fost nevoie de utilizarea echipamentuluid e alpinism”, îşi aminteşte plutonierul major Octavian Şerb, jandarm montan.
Cea mai recentă solicitare în cazuri de salvare a fost rpimită de jandarmii de la Stâna de Vale, chiar săptămâna trecută când au fost solicitaţi să găsească o persoană rătăcită după ce plecase la cules de ciuperci.
V.T
Citiți principiile noastre de moderare aici!