După o săptămână de mitinguri la Oradea, jandarmii bihoreni le-au transmis, luni, celor ce vor mai participa la proteste în această perioadă un set de măsuri pentru a evita apariţia incidentelor neplăcute.
Prioritatea forţelor de ordine
Cpt. Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, îi informează pe protestatari despre respectarea indicaţiilor organizatorilor şi ale forţelor de ordine, să se abţină de la acţiunile care împiedică buna desfăşurare a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni, să nu consume băuturi alcoolice.
Cpt. Bizău atenţionează participanţii la proteste că, potrivit prevederilor legale, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice ale persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe cu efect iritant-lacrimogen sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
Jandarmii îi roagă pe şoferi şi pe pietoni să evite pe cât posibil deplasarea în spaţiile şi pe traseele pe care se vor desfăşura aceste manifestări, pentru a nu se bloca circulaţia.
Cpt. Bizău subliniază că „pe întreg parcursul acestor adunări publice, siguranţa participanţilor va fi prioritatea forţelor de ordine”. Zeci de jandarmi au fost şi vor fi prezenţi pe tot timpul protestelor de la Oradea.
Purtătorul de cuvânt Bizău anunţă că, pe timpul desfăşurării evenimentelor, jandarmii bihoreni vor urmări în continuare prevenirea faptelor de natură contravenţională şi penală, asigurarea unui climat optim şi sigur de ordine şi linişte publică, respectiv informarea cetăţenilor cu privire la respectarea normelor de convieţuire socială şi consecinţele care decurg din încălcarea prevederilor legale.
Evitaţi conflictele
Jandarmii îi roagă pe bihorenii ce vor mai participa la asemenea adunări publice „să ia măsuri în situaţia identificării unor persoane care, prin modul lor de manifestare, tulbură ordinea publică sau provoacă unele acte de violenţă, să nu adere şi să nu sprijine asemenea acţiuni, să aducă la cunoştinţa jandarmilor despre asemenea situaţii şi să evite implicarea în conflicte de orice natură”.
Nu în ultimul rând, Jandarmeria Bihor transmite că pentru acţiunea de protest publică, declarată şi asumată, estimarea participanţilor o face doar organizatorul manifestaţiei.
„Facem precizarea că Jandarmeria nu face estimări decât pentru realizarea unei proiecţii în dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine şi siguranţă publică”.
Cereţi sprijin la jandarmi!
În cele şase zile de proteste orădene s-au produs doar câteva incidente, care au fost soluţionate pe loc de jandarmii bihoreni.
În seara de 2 februarie, un tânăr a aprins o petardă şi mai avea încă două petarde la el. Jandarmii l-au reperat rapid şi l-au condus la sediul Jandarmeriei Bihor, i-au făcut acte premergătoare urmăririi penale şi l-au predat unei echipe a Poliţiei Bihor.
În altă seară cu proteste la Oradea, alţi doi oameni au fost scoşi din mulţime din cauză că aveau alcool la ei. Într-o altă seară, un alt bărbat a primit un avertisment fiindcă avea comportament prea agitat, neadecvat pentru adunarea publică de protest la care lua parte.
Pe de altă parte, la fel ca la Bucureşti, jandarmii orădeni au primit flori de la protestatari. Cpt. Bizău ne-a spus că şi domnia sa a primit de la două persoane flori, iar alţi oameni au mers şi la maşinile jandarmilor pentru a le oferi acestora flori, în semn de respect şi mulţumire că îi păzesc de intruşi, agitatori ori recalcitranţi.
Ca să se evite şi în zilele următoare apariţia incidentelor la proteste, jandarmii îi asigură pe cei ce vor lua parte la aceste adunări publice că pot să solicite ori de câte ori vor avea nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.
Citiți principiile noastre de moderare aici!