Caz şocant în atenția procurorilor DIICOT Oradea. Jandarmul Marius Dan Mendea este cercetat pentru iniţierea unui grup infracţional, prin intermediul căruia, din 2014 încoace, a furnizat substanţe psihoactive en-gross – sub formă de pulbere pentru stropit, cât şi en-detail – sub formă de materie vegetală gata preparată către mai mulţi traficanţi de astfel de substanţe de pe raza municipiului Oradea. 20 de suspecţi din Bihor sunt cercetaţi în această cauză.
Sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Oradea au efectuat 13 percheziții domiciliare și au organizat o acțiune de prindere în flagrant delict pentru destructurarea unui grup infracțional organizat. Grupul era specializat în trafic de droguri de mare risc și operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Potrivit poliţiştilor, un bărbat de 40 de ani a fost prins în flagrant în timp ce ar fi încercat să vândă 50 de pastile de ecstasy.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2017 – martie a.c., grupul infracțional organizat, constituit din 20 de persoane, toate din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 17 și 46 de ani, coordonate de un bărbat de 31 de ani, din municipiul Oradea, ar fi procurat și distribuit substanțe psihoactive sub formă de pulbere pentru stropit, cât și sub formă de materie vegetală preparată, către mai mulți consumatori de astfel de substanțe din Oradea”, a arătat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
În urma perchezițiilor au fost ridicați 25.489 de lei, 7.330 de euro, 2.720 de dolari americani, 41.500 de forinți și 80 de lire sterline. La finalul percheziţiilor, au fost emise mandate de aducere pe numele membrilor grupării, cei în cauză fiind duşi la audieri la sediul DIICOT Oradea.
„Dintre persoanele de încredere ale acestuia sunt: Tamaş Mihai Răzvan, Scholler Eduard Levente, Papp Emanuel, Seraficean Alexandru Mircea (decedat între timp) etc., persoane care, după ce primeau psihoactivele de la acesta le livrau persoanelor situate în cadrul grupului infracţional organizat la nivelul imediat inferior, cum sunt Stuparu Marin, Răsvanţă Cornel şi Conoloş Ioan, iar mai apoi aceştia livrau consumatorilor substanţele prin intermediul dealerilor, cum sunt: Şutu Alexandru Ioan, Huh Laviniu Andrei, Criste Ileana Maria, Bordaş Gabriel, Covăşdan Ştefan Sebastian, Dronca Dacian Nicolae, Opre Georgiana Alina şi Lungu Marius Lucian, persoane cercetate în prezenta cauză sau în alte cauze aflate pe rolul unităţii noastre de parchet, care au o activitate laborioasă şi continuă în timp, de vânzare de psihoactive”, a arătat Daciana Bianca Vidrean, procuror şef serviciu în cadrul DIICOT Oradea.
Măsuri
Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul Jandarmeriei Oradea a fost informat abia, miercuri, că DIICOT a dispus în mişcare acţiunea penală faţă de plutonierul Dan Marius Mendea pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup organizat (faptă prevăzută de art. 367 alin. 1 Cod Penal) şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizaţie, în formă continuată (faptă prevăzută de art. 16 alin. 1 din legea 194/2011). Cercetările continuă cu acesta în stare de reţinere.
„În funcţie de măsurile dispuse de către organele de urmărire penală faţă de subofiţer, la nivelul unităţii noastre se vor lua măsurile administrative necesare”, a arătat maiorul Ioan Mureşan din cadrul Jandarmeriei Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!