Incidentul s-a petrecut la începutul lunii februarie a acestui an, când victima coborâse în stația de tramvai de lângă statuia lui Dimitrie Cantemir, din Oradea. I se anulase ora de meditații la care trebuia să participe, astfel că voia să-și ia de mâncare. La un moment dat, de minor s-au apropiat doi adolescenți, unul de 13 ani, iar celălalt de 16 ani, care l-au întrebat cât e ceasul.
Victima s-a speriat, fiind convinsă că dacă ar scoate telefonul pentru a vedea cât este ora, cei doi i l-ar fi luat. De aceea a spus că nu are ceas sau mobil, dar băieții s-au apropiat și mai mult și i-au cerut să le dea câte 5 lei, altfel îl vor bate.
Având la el banii de meditații și pe cei de buzunar, minorul amenințat a scos o bancnotă de 50 lei, care i-a fost smulsă din mână de către adolescentul de 16 ani. Agresorii au continuat să-l amenințe și l-au determinat să le mai dea 10 lei.
Victima a observat un bărbat lângă o mașină și a fugit să-i ceară ajutorul. A fost urmărit de ceilalți doi adolescenți, care au renunțat și au plecat din zonă. Au fost identificați la scurt timp, iar în judecată a fost trimis doar cel de 16 ani, acuzat de tâlhărie. Cel care îl însoțea avea sub 14 ani, astfel că nu a răspuns penal pentru fapta sa.
A încercat să tâlhărească un tânăr în tramvai
În timpul anchetei și al procesului, cei doi minori s-au contrazis în declarații. Au prezentat variante diferite ale întâmplării, după care au susținut că nici măcar nu l-au amenințat pe băiatul agresat. Mai mult, inculpatul de 16 ani a declarat în fața instanței că „a cerut frumos cei 10 lei de la persoana vătămată şi nu a ameninţat-o. (…) Până la acest incident a cerut bani şi de la alte persoane pe stradă, dar nu a primit, de atunci nu a mai cerut pe stradă bani de la nimeni.”
Judecătorul de caz a observat că, printr-o sentință dată cu doar câteva săptămâni înainte de comiterea faptei, adolescentul de 16 ani a fost condamnat la 6 luni de asistare zilnică după ce, alături de un alt minor, încercase să tâlhărească un tânăr într-un tramvai. I-au cerut acestuia, tot prin amenințări, 100 de lei, dar victima a cerut ajutorul unui controlor de bilete, care a anunțat Poliția.
Judecătoria Oradea a ținut cont de pedeapsa anterioară aplicată inculpatului, astfel că a hotărât să-i aplice una mai aspră, dispunând internarea lui într-un centru educativ pe o durată de un an. Aflat în arest din 13 februarie, adolescentul are posibilitatea să atace sentința la Curtea de Apel Oradea.
Trimite articolul
Xcel de 13 ani nu raspunde penal……dar tac-su?
-
Toti am facut asta cand eram copii. Bani de dezvoltare, asa inveti sa faci bani