Tânăra spune că „perioada de izolare a venit cu un cadou foarte prețios: timpul , pe care eu am ales să-l dedic lecturii, cercetării și redactării lucrării de dizertație”. Andreea a făcut parte din programul de voluntariat și stagiu al Institut Français de Cluj încă de la început.
„A fost voluntară 4 ani în echipa noastră și s-a implicat cu entuziasm în zeci de activități”, spun cei de la Institutul Francez din Cluj Napoca, oraș în care tânăra din Aleșd studiază Politici Europene Comparate. Université Paris-Est Créteil (UPEC), acolo unde Andrea Bianca Urs e studentăa fost inaugurată în 1970. Este un centru multidisciplinar cu sediul principal în Créteil (Val-de-Marne). Universitatea oferă instruire în drept, arte și științe umane, științe și tehnologie, economie și dezvoltare, administrare și schimb, științe educaționale, precum și științe sociale. Universitatea Val de Marne este compusă din șapte departamente și șapte institute situate în Créteil (Val-de-Marne), Seine-et-Marne și în districtul 14 al Parisului.
Andreea Bianca Urs se află în Paris și urmează un master cu dublă diplomă între Universitatea Babeş-Bolyai și Université Paris-Est Créteil (UPEC). Cum își petrece studenția în «confinement?» ne spune chiar tânăra.
„Sunt din Aleșd. M-am mutat la Cluj în urma cu 5 ani pentru a studia limba si literatura franceză și germana la Facultatea de Litere la Universitatea Babes-Bolyai. Încă din anul II de licență simțeam nevoia de o schimbare și căutam soluții de a pune în practică ce am învățat până atunci, simțeam nevoia să-mi valorific ideile, așa că în 2018 am identificat o oportunitate de studiu la Facultatea de Studii Europene. Masterul Francofon de Studii Politice Europene Comparate a fost o alegere înțeleaptă, poate singura pe care aș repeta-o. A fost un parcurs de studiu dinamic și interesant, foarte ancorat în realitate. Master-ul oferă dublă diplomă:o diplomă a Statului francez în științe politice și o diplomă a Statului român în studii europene comparate. Parteneriatul încheiat între Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj și Universitatea Paris-Est Créteil permite desfășurarea de studii recunoscute atât de statul român, cât și de cel francez. Astfel, ultimul semestru de studiu îl petreci la Paris”, ne explică Andreea Bianca Urs. Tănăra a vorbit și despre perioada de voluntariat la Institutul Francez: „Cultura este vectorul care ne unește, iar eu cred cu tărie în acest lucru. Institutul Francez este un imens promotor al culturii de care avem atâta nevoie. Cel mai mult m-am implicat în cei 4 ani de voluntariat în activitățile legate de cultură și comunicare precum activități speciale dedicate lunii francofoniei și multe altele. Activitățile mele preferate au fost organizarea de evenimente și conferințe, animarea standul Institutului la evenimente precum Franceza te angazează sau Zilele Clujului. Pe lângă partea de promovarea culturii, am ajutat și la traduceri din română în franceză și din franceză în română, traducerile fiind o altă pasiune pe care am putut sa o dezvolt la Institut. In prezent sunt voluntar la Centrul de Studii Africane din Cluj Napoca unde sunt nerăbdatoare să mă întorc. Conferinta internaționala cu tematica Sisteme politice in Africa si provocarile globalizarii pe care o așteptăm cu interes a fost reprogramata”, ne spune Bianca Andreea Urs.
La Paris, școlille s-au închis pe 12 martie, dar Andreea spune că acest fapt nu a împiedicat-o nici pe ea, nici pe colegii ei să învețe în ritm alert și dinamic. Cu toții au primit asigurări că nu vor pierde anul, că vor avea totul la dispoziție pentru a se pregăti, ceea ce a fost o motivație în plus. Studenta spune că au avut pe platforma de studiu multe materiale audio și video la dispoziție, că în această perioadă s/au încheiat oficial și studiile online pe zoom, că a susținut deja două examene online cu timpi limitați și că totul a decurs foarte bine.
„Sesiunea de examene este în plină desfășurare și totul merge bine, respectăm atent indicațiile profesorilor. În cazul examenelor clasice, profesorii postează subiectul la o ora stabilită pe platforma noastră, iar noi avem timp de rezolvare doua sau trei ore. Am avut, de asemenea, de citit, de parcurs materiale audio, o multitudine de proiecte de finalizat. Poate părea solicitant la început, însă este esențial să te organizezi foarte serios. Studiul individual se poate efectua în orice moment, 24h din 24h, 7 zile din 7. Când lucrezi/înveți de acasă este foarte greu să existe o limită între viața personală și viața profesională, riscăm să ne refugiem în muncă și să uităm de cele necesare sufletului, sau invers, să cădem într-o stare de delăsare și saă neglijăm munca. Este imperios necesar să gsim un echilibru„, consideră Bianca Andreea Urs. Cum privește spre viiitor studenta?
„Cu siguranță viața se va schimba considerabil însă nimeni nu este în măsură să ne spună exact cum, este prea devreme să analizăm consecințele aceste crize. Este un eveniment epocal care se întâmplă o dată la câteva generații, tot ce putem face este să respectăm atent regulile impuse de autorități și să încercăm să construim ceva util între timp. Este foarte important să prețuim acest timp și să investim în noi, căci de câte ori ne-am plâns că nu avem suficient timp? Eu am facut-o de mii de ori, așa că am decis să investesc în dezvoltarea mea personală și creștere intelectuală, îmi dedic tot timpul lecturii, studiului și cercetarăii. Vă încurajez să o descoperiți și să transformați această perioadă de izolare și distanțare socială într-una de formare și dezvoltare personală.Învățați o limbă străină, excelați în domeniul vostru, căutați adânc in suflet după o pasiune trecută și puneți-vă pe treabă! Nu știm cum va arăta viața noastră după, dar măcar noi să ieșim din case mai buni, mai pregătiți si mai împliniți”, e mesajul Andreei Bianca Urs.
Trimite articolul
XStudii complet fara valoare, ce globalizare visezi ?? sa terminat cu globalizarea. Iar cultura, la ce cultura te referi? Sau poate faci parte dintre cei ce au impresia ca toate culturile isi au locul lor. Mai bine te faceai chelnerita in cluj erai deja mult mai in fata poate si cu familie.