Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, asociație din care face parte Consiliul Județean Bihor și celelalte 101 Unități Administrativ-Teritoriale din județul Bihor va derula campania „Iunie – luna curățeniei în județul Bihor” prin organizarea a două concursuri. Ideea centrală a acestui demers este ca întreaga comunitate – administrația publică, biserica, școala, mediul de afaceri, mass-media, organizații neguvernamentale de mediu și cetățenii să participe la rezolvarea problemei curățeniei în județul nostru.
[eadvert]
„Vrem să conştientizăm cu toţii că problema curăţeniei şi îngrijirii mediului este o problemă a tuturor şi să ne unim eforturile pentru a o rezolva. Dorim nu doar să colectăm selectiv deşeurile, ci şi să schimbăm mentalităţile bihorenilor faţă de curăţenie şi mediul înconjurător”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan.
Conform acestuia astfel de campanii nu vor fi singulare, procesul de implicare a comunității în problemele de mediu va continua. În acest demers au fost implicaţi şi reprezentanţii instituţiilor de cult. Astfel, au fost încheiate acorduri de colaborare cu Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco-Catolică, Episcopia Romano-Catolică şi cea Reformată, precum şi cu comunitatea Penticostală şi comunitatea Baptistă.
„I-am rugat pe preoţi ca la sfârşitul slujbelor, pe tot parcursul lunii iunie, să adreseze credincioşilor cuvinte de învăţătură nu doar despre curăţenia sufletească, ci şi despre curăţenia casei de dincolo de poartă, a văilor, munţilor, câmpurilor”, a spus Mircea Mălan.
Implicare
Primul concurs, intitulat „Campionatul bihorean al curățeniei” se va desfășura în perioada 1 – 30 iunie 2021. Concursul se va derula în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care ADI Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. UAT-urile dintr-o zonă (Lot) vor concura doar cu celelalte UAT-uri din zona de care aparțin.
Premiile sunt consistente. Astfel, în fiecare dintre cele șase zone vor exista câte trei premii. Locul unu va primi nu mai puțin de 100.000 de lei, locul doi 10.000 lei și locul trei 5.000 de lei.
Premiul pentru locul I va consta în participarea organizatorului concursului cu suma de 100.000 de lei la realizarea unui proiect care are legătură cu mediul înconjurător și care este destinat și copiilor. Tot spre copii se îndreaptă și banii alocați premiilor doi și trei. Prin regulament câștigătorii acestora fiind obligați ca suma respectivă să fie destinată unităților de învățământ de pe raza UAT-ului.
„Toate lucrurile duc spre copii, pentru că pe ei ne bazăm când vrem ca viitorul nostru să arate mai bine. Dacă sunt implicaţi, copiii vor dobândi o mentalitate sănătoasă faţă de mediu. Prin copii putem schimba în bine şi mentalitatea părinţilor, a bunicilor”, a punctat vicepreşedintele CJ Bihor.
În desemnarea câștigătorului se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni iunie, de pe raza fiecărui UAT. Se iau în calcul deșeurile reciclabile colectate separat de la gospodării (persoane fizice) și companii (persoane juridice) în cadrul SMID, ambalaje plastic/metal, hârtie/carton şi sticlă. Vor conta și următoarele tipuri de deșeuri colectate în cadrul campaniilor de colectare de pe raza UAT-urilor: ambalaje de plastic/metal, ambalaje de hârtie/carton, ambalaje de sticlă, DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice) dar şi alte tipuri de deșeuri voluminoase (textile, saltele, mobilă). Nu vor fi luate în calcul, în concurs, deșeurile din construcții, sticla plată/parbriz, componente auto, deșeuri reziduale și resturile vegetale.
În realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului va conta cantitatea totală de deșeuri colectate de un participant, cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare UAT.
Operatorii de salubritate din fiecare zonă vor pune la dispoziţia participanţilor mănuşi şi saci pentru colectarea deşeurilor.
Concurs dedicat copiilor
Cel de-al doilea concurs, intitulat „EcoProvocarea” se desfășoară în perioada 1 – 15 iunie 2021 și se adresează copiilor care învață în unitățile de învățământ din cele șase zone de operare din județul Bihor în care ADI Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor
„Prin acest concurs ne propunem să creștem interesul copiilor pentru protejarea mediului înconjurător și pentru colectarea separată a deșeurilor”, a spus Mircea Mălan.
Elevii de la unitățile de învățământ dintr-o zonă (Lot) vor concura doar cu elevii din zona de care aparțin. Acest concurs se adresează tuturor elevilor claselor pregătitoare -VIII. Elevii vor trebui să realizeze un desen/pictură menit să reprezinte viziunea elevului asupra protejării mediului înconjurător și/sau asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor. Desenele vor trebui realizate în cadrul orelor de educație plastică/AVP (pentru clasele preg-IV).
ADI Ecolect va organiza, în direct pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/ecolectgroup tragerea la sorți a câștigătorilor folosind website-ul https://www.random.org/ .
Vor fi extrase câte două numere din fiecare zonă. Astfel, vor fi stabiliți 12 câștigători. Pe lângă faptul că cele douăsprezece lucrări câștigătoare vor fi expuse public, fiecare dintre cei 12 câștigători va primi un voucher în valoare de 1.000 lei, destinat achiziționării unei biciclete.
Bihorul, lună și bec! Iunie, luna curățeniei cu premii importante pentru comunități
Citiți principiile noastre de moderare aici!