Judecătoria Oradea a primit de la Institutul de Medicină Legală Timişoara rezultatul expertizei privind alcoolemia lui Iuliu Kiss în momentul producerii accidentului rutier din 11 iunie, soldat cu moartea tinerei Adriana de 24 ani şi rănirea gravă a surorei ei gemene şi a unei verişoare. Iar apărătorul legal al lui Paprika consideră că alcoolemia fiind sub pragul penal de 0,80 la mie grame alcool în sânge, se impune reîncadrarea juridică a faptei.
„În documentul expertizei se specifică faptul că alcoolemia era în creştere. El a băut cu puţin timp înainte de a se urca la volan, iar alcoolul nu se absorbise total în sânge. De aceea, în momentul producerii accidentului era doar de circa 0,5 la mie grame alcool în sânge, iar când s-a recoltat, la 55 de minute după evenimentul rutier, a fost de 1,1 la mie”, afirmă avocatul Ionel Manole.
Potrivit acestuia, magistraţii deţin acum o singură probă relevantă, şi anume rezultatul expertizei privind alcoolemia.
„Încă de la început am considerat temporară proba privind gradul de alcoolemie la aproape o oră după accident. Acum însă se ia în calcul doar alcoolemia din expertiză, care se referă exact la momentul impactului. Conform Cod Penal 178 aliniat 3, privind uciderea din culpă, singura opţiune este reîncadrarea juridică prin eliminarea circumstanţei agravante privind conducerea cu o alcoolemie peste limita legală de 0,8 la mie”, mai spune avocatul Manole.
Astfel, concluzia apărătorului lui Paprika este că încadratea pedepsei trebuie schimbată de la intervalul de închisoare de la 5 la 15 ani la cel de închisoare între 2 şi 7 ani.
Comparat si cu Serban Huidu
În paralel, avocatul a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului motivând că la Oradea ar exista o presiune publică şi emoţională asupra cazului.
„Clientul meu consideră că în Bihor nu poate avea un proces echitabil după standardele CEDO. Este unicul caz din ţară cu o arestare de 5 luni pentru o infracţiune din culpă. Huidu nici măcar nu a fost reţinut, iar de arestare nici nu s-a pus problema. Sunt şi în Oradea cazuri comparabile. Camionagiul care a accidentat mortal patru oameni, în februarie, pe Calea Clujului, e liber să conducă. Mai e şi cazul de săptămâna aceasta, cu şoferul băut care a lovit un minor şi l-a părăsit inconştient în şanţ”, a comparat Manole.
Practic, avocatul s-a referit la cazul unui şofer orădean de 54 de ani care a accidentat miercuri un băiat de 16 ani, în Toboliu, şi a părăsit locul accidentului. Şoferul a fost prins ulterior de poliţişti care au constatat că avea o concentraţie alcoolică de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat respectiv o îmbibaţie în sânge de aproape 1,6 la mie, dublu faţă de pragul penal.
Însă magistraţii au respins propunerea poliţiştilor rutieri privind arestarea preventivă a şoferului în vârstă de 54 de ani.
Despăgubiri cerute
Total: 2,6 milioane de euro
500.000 de euro pentru fiecare dintre părinţii celor două surori
500.000 euro pentru verişoarea care a supravieţuit
700.000 pentru sora supravieţuitoare
400.000 euro pentru fratele tinerei decedate
Cristi Horgoș
Citiți principiile noastre de moderare aici!