La Muzeul Memorial „Ady Endre” din Parcul Traian nr. 1 a debutat programul de educaţie muzeală „Dragobetele – Sărbătoarea iubirii, la Muzeu”. În perioada 21-24 februarie, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal sărbătorește venirea primăverii prin organizarea a două programe de educație muzeală: „Dragobetele – Sărbătoarea iubirii, la Muzeu” şi „1 Martie călător îţi aduce un mărţişor”. Cele două programe vor avea loc atât la Muzeul Țării Crișurilor, cât și la Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” și „Ady Endre”.
„Dragobetele – Sărbătoarea iubirii, la Muzeu” va cuprinde mai multe ateliere care vor încerca să aducă la lumină povestea de iubire a unor cupluri cunoscute. În istoria literaturii maghiare este vorba de cuplul Ady Endre și Adel Brull – Leda, respectiv în istoria literaturii române cuplul Mihai Eminescu și Veronica Micle.
La Muzeul Memorial „Ady Endre” elevii au audiat marţi o scurtă prezentare având ca temă dragostea dintre Ady și Leda, şi-au încercat inspiraţia scriind scrisori de dragoste pentru o persoană iubită și s-au amuzat făcând puzzle-uri care înfățișează perechea de îndrăgostiți amintită. Atelierul se va relua şi în 22 februarie.
Joi şi vineri, 23-24 februarie, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din str. Iosif Vulcan nr. 16, elevii vor participa între orele: 9:00-10:45 şi 11:00-12:45 la o scurtă prezentare care va avea ca temă dragostea dintre Eminescu și Veronica, își vor încerca „pana” scriind scrisori de dragoste și se vor amuza făcând puzzle-uri care înfățișează perechea de îndrăgostiți.
[eadvert]
Atelierele, care includ și vizita ghidată a celor două muzee, au fost dedicate elevilor din clasele a II-a – clasele a VIII-a.
La sediul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal se desfăşoară în perioada 21 – 24 februarie, între orele: 9:00-11:00, 11:00-13:00 şi 13:00-15:00, ateliere de confecționat mărțișoare. Acestea vor fi confecţionate din materiale textile, ceramică și turtă dulce şi vor readuce în fața publicului modele și tehnici vechi de realizare a acestui îndrăgit simbol al primăverii. Atelierele vor fi susținute de meșterii populari din Bihor: Maria Boroș, Ana Florea și Anamaria Agoston. Atelierul dedicat copiikor, având limită de vârstă preșcolari de grupă mijlocie, include și vizita ghidată la Secția de Etnografie.
La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din str. Aurel Lazăr nr. 13, se desfăşoară în perioada 21-24 februarie, între orele 9:30-10:30 şi 11:00-12:00, ateliere de confecționat felicitări de 1 Martie pentru mămici și bunici. Atelierele dedicate elevilor din clasele pregătitoare şi până la cei din clasele a IV-a includ prezentarea unui film despre semnificația zilei 1 Martie și vizita ghidată a muzeului.
Partenerii acestor evenimente sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!