Agenţilor economici li se pregăteşte ceva. ITM-ul va putea veni să-i controleze programat sau inopinat, permanent, fără înştiinţare prealabilă. Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de lege privind statutul inspectorului de muncă adoptat de Guvern în ultima şedinţă. Potrivit proiectului de act normativ, inspectorul de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă are dreptul de a efectua activități de control, de a întocmi acte de control și de a constata și aplica sancțiuni contravenționale pe tot teritorul țării, indiferent de locul de muncă în care își desfășoară activitatea în mod curent, în baza deciziei emise de inspectorul general de stat.
Mai mult, inspectorii de muncă desfășoară atât activități de control inopinate, tematice și de fond, cât și activități de control organizate conform tematicilor ministerului sau inspectoratului teritoral de muncă. Proiectul de lege stipulează că inspectorul de muncă, purtând asupra sa legitimația și insigna, are dreptul să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice, constituite conform prevederilor legale.
În cazurile în care actele şi faptele inspectorului de muncă îndeplinite în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, în limitele şi cu respectarea prevederilor legale, fac obiectul unor proceduri judiciare, acesta beneficiază de sprijin financiar din partea instituţiei prin suportarea sumelor necesare asigurării asistenţei juridice. De asemenea, inspectorul de muncă beneficiază de sprijin financiar din partea instituţiei prin decontarea cheltuielilor determinate de daunele materiale suferite în timpul sau din cauza exercitării atribuţiilor de serviciu.
Angajatori nemulţumiţi
Proiectul de lege nu este pe placul angajatorilor, părerea acestora fiind că lasă loc de abuzuri.
„Prevederea potrivit careia inspectorul de muncă «are dreptul să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator» permite o serie de abuzuri care pot merge până la descinderi la domiciliul persoanelor fizice la 12:00 noaptea fără nici un fel de explicaţii, iar în cazul în care ai musafiri situaţia devine cu atât mai penibila şi mai periculoasă. Oamenii, în astfel de situaţii se timorează, urmând ca mai apoi să discute despre problemele grave pe care le are X sau Y, ştirbind astfel imaginea şi prestigiul unor cetăţeni care nu fac altceva decât să plăteasca taxe în mod legal”, a declarat Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Spre comparaţie, acesta a mai precizat că un executor judecătoresc poate să efectueze acte de executare silită doar între orele 06:00 – 20:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!