Nefericitul incident petrecut la Banca Transilvania din Oradea, în urma cărui o fetiţă de trei anişori a murit, după ce un panou publicitar a căzut peste ea, a atras atenţia şi instectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. „Deşi nu a fost un accident de muncă noi ne-am sesizat din oficiu şi am decis să mergem pe partea de prevenire”, a subliniat Mircea Matei, directorul coordonator al ITM Bihor.
Astfel, în perioada 6-13 iulie inspectorii ITM au desfăşurat o campanie de verificare a condiţiilor privind sănătatea şi securitatea în muncă din cadrul instituţiilor bancare. În cadrul acţiunii au fost verificate nu mai puţin de 17 filiale de bănci. „Din fericire nu am mai găsit astfel de afişiere, sau rafturi pentru materiale publicitare care să nu fie bine fixate. Noi am mai efectuat verificări la unităţile bancare, dar nu am pus un accent deosebit pe aceste panouri, neexistând evenimente nedorite în ceea ce le priveşte”, a spus Eugen Cîrmaciu, directorul coordonator adjunct al ITM pe probleme de securitate şi sănătate în muncă.
Dispoziţii
În urma controlului inspectorii ITM au dispus ca la toate sucursalele băncilor din Oradea, cât şi la unităţile aparţinătoare din judeţ, atât panourile de materiale publicitare cu picior metalic sau suport din lemn, cât şi rafturile, etajarele şi tablorurile să fie fixate în perete sau pardoseală. De asemenea, uşile cu geam transparent din incinta bancilor trebuie să fie semnalizate corespunzător la fel ca şi sursele de alimentare cu energie electrică şi echipamentele de muncă. În urma evalurării riscurilor, la locul de muncă se va actualiza planul de prevenire şi protecţie pe anul în curs.
Reprezentanţiilor băncilor l-a fost dat un termen între 5 şi 15 zile în care să se conformeze. Inspectorii ITM Bihor vor porni din nou în control după expirarea termenului, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi variind între 4.000 şi 8.000 lei.
Simona Albinaru
Dulapul unei bănci comerciale a strivit o fetiţă
Citiți principiile noastre de moderare aici!