Sectorul de muncă cu caracter ocazional, cel care foloseşte zilieri, este unul dintre cele mai dispuse pentru folisrea muncii „la negru”. Inspecţia Muncii a sesizat acest lucru, drept urmare a demarat o campanie la nivel naţional privind respectarea de către beneficiari a prevederilor Legii.nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Controale
Acţiunea de control s-a desfăşurat în cursul lunii octombrie 2017, pe parcursul a cinci zile lucrătoare. Campania s-a desfăşurat atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat verificări privind: înfiinţarea Registrului de evidenţă a zilierilor conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la lege şi păstrarea acestuia la sediul beneficiarului; completarea zilnică a acestuia, înainte de începerea activităţii; întocmirea săptămânală a Registrului de evidenţă a zilierilor pentru zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor şi cabalinelor; înregistrarea în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, a tuturor zilierilor cu care beneficiarul are raporturi de muncă în baza legii; plata către zilier a remuneraţiei convenite; prestarea de activităţi cu caracter ocazional de către zilieri numai în domeniile prevăzute de lege. „În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi un zece beneficiari.
Au fost sancţionaţi cinci beneficiari, fiind aplicate şapte sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci avertismente şi două amenzi, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 16.000 lei”, a declarat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au efectuat verificări privind: completarea Registrul de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii; informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, precum şi cu privire la drepturile şi obligaţiile sale; modul în care se asigură securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor; instruirea zilierilor înainte de începerea activităţii; modul în care s-a solicitat zilierilor asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar; punerea la dispoziţia zilierilor a echipamentelor de muncă adecvate, care nu creează un pericol pentru securitatea şi sănătatea acestora; asigurarea, în mod gratuit, a echipamentelor individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri; etc.
„În domeniul SSM au fost controlaţi zece beneficiari, şapte dintre ei fiind sancţionaţi cu nouă avertismente”, a precizat şeful ITM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!