Campania este determinată de numărul mare de accidente de muncă în domeniul construcțiilor.
[eadvert]
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor informează angajatorii din construcții că în perioada 01 – 31 martie 2021 va derula o campanie de mediatizare, informare și conștientizare a angajatorilor privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă (SSM) la lucrările din domeniul construcțiilor.
În cadrul temelor ce se vor discuta vor fi prezentate exemple de accidente de muncă produse în șantierele de construcții. Se va pune accent pe încălcările prevederilor legale care au făcut posibilă producerea acestor evenimente și, după caz, asupra măsurilor de prevenire care au fost ignorate.
Ulterior, în perioada aprilie – octombrie 2021, ITM Bihor va derula acţiuni de control constând în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în acest domeniu.
Campania națională este motivată prin faptul că dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă (1.779) în primul semestru al anului 2020, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a doua cu 118 accidentați (6,6% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – 11 accidentați mortal (23,1% din totalul accidentaților mortal).
„Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2020, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile”, transmite Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.
Obiectivele campaniei
Pentru anul 2021, campania va urmării în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
De asemenea, se va verifica modul de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor folosind următoarele „Check – listuri”: organizarea activităţilor de SSM pe șantierele temporare sau mobile; instruirea lucrătorilor; lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă; utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile; cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături.
„Campania urmărește creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la SSM, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime. De asemenea, se încurajează abordarea participativă, prin implicarea principalilor actori din domeniul construcțiilor, în acțiunea de diminuare a consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul construcţiilor”, a specificat Marius Rotar
În cadrul campaniei, angajatorii vor fi îndumați să creeze condiții care pot stimula lucrătorii, reprezentanții acestora, precum și sindicatele din domeniul construcțiilor, pentru o participare cât mai activă la procesul de implementare a legislației specifice domeniului construcții, la promovarea programelor proprii ale angajatorilor pentru creșterea nivelului de securitate. JB-D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!