Potrivit informaţiilor remise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pe parcursul trimestrului II al anului 2013, se desfăşoară „Acţiunea privind implementarea legislaţiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă reglementate de prevederile H.G. nr.1049/2006 – industria extractivă de suprafaţă şi subteran”, conform metodologiei pentru derularea acţiunii din „Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2013”.
Obiective urmărite
„Aducem la cunoştinţa agenţilor economici ce desfăşoară activităţi de extracţie a substanţelor minerale utile atât la suprafaţă cât şi în subteran, că, în perioada aprilie 2013 – iunie 2013, vor fi efectuate controale tematice atât la punctele de lucru cât şi la sediile acestora”, ne-a comunicat Marius Rotar, inspectorul şef al instituţiei.
În cadrul acţiunilor se va verifica modul de respectare de către angajatori a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, dar şi modul în care serviciile interne de prevenire şi protecţie din industria extractivă de suprafaţă şi subteran îşi desfăşoară activitatea, modul în care sunt organizate şi îşi îndeplinesc atribuţiile. Totodată se vor adopta măsuri de prevenire împotriva căderilor de la acelaşi nivel în industria extractivă de suprafaţă şi subteran.
Se va mai verifica modul în care angajatorii aplică practic prevederile H.G. 1049/2006 în industria extractivă de suprafaţă şi subteran, informarea şi consultarea lucrătorilor despre cele mai eficiente mijloace de protecţie privind securitatea şi sănătatea în muncă. „După finalizarea perioadei de control, în prima etapă, în data de 07.06.2013, ITM Bihor va organiza o întâlnire cu toţi angajatorii controlaţi, ocazie cu care vor fi prezentate atât aspectele negative cât şi exemple de bune practici constatate în timpul controalelor efectuate”, a precizat inspectorul şef al ITM Bihor.
În intervalul 10.06.2013 – 28.06.2013 se va trece la verificarea, prin sondaj, a modului în care au fost realizate măsurile dispuse pentru remedierea deficienţelor constatate la controalele anterioare.
Marius Rotar subliniază caracterul preventiv al acestei informări prealabile derulării acţiunii de control, astfel încât agenţii economici să trateze cu maximă responsabilitate obligaţiile ce le revin conform legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!