Acestea s-au produs din cauze variate: neîngrădirea zonelor în care se efectuează lucrări de construcţii; căderea de la acelaşi nivel; loviri cu corpuri contondente; accidente rutiere; surpare de mal de pământ la lucrări de canalizare; agresiune la locul de muncă; căderea de la înălţime; răniri cu obiecte tăioase; cauze medicale; accidente în tipul exploatărilor forestiere; neutilizarea corespunzătoare a echipamentelor de muncă.
„În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă (SSM) şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, furnizăm informaţii angajatorilor şi salariaţilor cu privire la mijloacele de aplicare a prevederilor legale în domeniile SSM”, transmite Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Obligaţiile angajatorilor
Prezentăm câteva dintre obligaţiile angajatorilor în vederea asigurării condiţiilor de SSM. Firmele sunt obligate să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de alta natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii. De asemenea, trebuie să obţină autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al SSM, înainte de începerea oricărei activităţi, conform prevederilor legale şi să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul SSM corespunzător funcţiilor exercitate.
Nu în ultimul rând, firmele trebuie să ia măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, cum ar fi afişe, pliante, filme şi diafilme cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă; să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare.
Angajatorii trebuie să asigure echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi să asigure echipamente individuale de protecţie.
Obligaţiile lucrătorilor
Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.
În mod deosebit, în scopul realizării obiectivelor prevăzute mai sus, lucrătorii au obligaţia să utilizeze corect maşinile, aparatura, uneltele, substanţele periculoase, echipamentele de transport şi alte mijloace de producţie; să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat; să comunice imediat angajatorului orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi orice deficienţă a sistemelor de protecţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!