Inspectorii Inspectoartului Teritorial de Munca (ITM) Bihor au derulat în cursul lunii trecute o campanie de control denumită „O zi pe săptămână”. În cadrul acesteiacţiuni au fost verificaţi nu mai puţin de 199 de angajatori. „Au fost aplicate un număr de 148 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 235.500 lei”, a precizat Simona Iancu, directorul coordonator adjunct al ITM Bihor. De asemenea, au fost identificaţi 42 de angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, aceştia fiind amendaţi cu 124.000 lei. „Munca Oradeala negru este o formă de muncă care dezavantajează pe toată lumea, de aceea îi sfătuim atât pe angajaţi cât şi pe angajatori să nu practice acest tip de muncă”,a punctat Mircea Matei, directorul coordonator al ITM Bihor.
În cadrul acţiunilor de controlinspectorii ITM s-au izbit de o situaţie mai puţin întâlnită. Doi agenţi economici „cu un simţ exacerbat al proprietăţii” nu au permis accesul inspectorilor în vederea efectuării controlului. Pe lângă că s-au pricopsit cu o amendă de 9.000 lei, celor două societăţi li s-a fixat un termen pentru control, control în urma căruia inspectorii ITM nu vor mai fi foarte indulgenţi. Orice abatere depistată va fi sancţionată cu amendă şi nu cu avertisment.
Constructori controlaţi
De controale nu au scăpat nici constructorii. În perioada 28 august -1 septembrie s-a desfăşurat „Campania naţională privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă şi relaţiile de muncă în domeniul construcţiilor”.
Pe linia relaţiilor de munca Oradea au fost controlaţi 25 de angajatori, fiind constatate 156 de deficienţe. Cinci angajatori care practicau munca fără forme legale au fost sancţionaţi amenzi în valoare de 19.500 lei.
„Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 22 de angajatori. Am constatat 28 de deficienţe şi am aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei”, a spus Eugen Cîrmaciu, director coordonator adjunct al ITM Bihor.
În cursul lunii trecute inspectorii ITM au sistat activitatea a 54 de echipamente de muncă neconforme. Marea majoritate au fost schele şi echipamente acţionate electric.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!