„Viitorul sună bine”, vorba unei cunoscute reclame, pentru studenții Departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației de la Universitatea Oradea.
În cadrul „Conferinței Științifice Anuale a Studenților”, care a avut loc vineri, 31 mai, la Universitatea Oradea, 23 de studenți, majoritatea din anul IV, au prezentat aplicații interesante, multe dintre acestea lucrări de licență.
Proiectele prezentate de studenți au aplicabilitate în domenii variate și au scopul de a ușura munca celor care își desfășoară activitatea în sectoarele respective.
Proiecte inedite
Varietatea aplicațiilor prezentate de studenți este vastă, de la o aplicație web care gestionează împrumuturile de cărți dintr-o bibliotecă, la automatizarea unei sere, de la o aplicație pentru aranjarea invitaților la mese la o nuntă, banchet sau altă ceremonie, la o aplicație web pentru un cabinet veterinar, de la un model de semnalizare pentru siguranța feroviară, la o aplicație care este utilă școlilor pentru gestionarea notelor, mediilor sau absențelor, de la o aplicație care gestionează sancțiunile angajaților într-o companie, la o aplicație ghid turistic al Municipiului Oradea.
„Aplicația Oradea Tour Guide a fost făcută în scopul promovării orașului Oradea. Dispune de trasee prestabilitite pentru turiști în funcție de durata timpului petrecut în Oradea. Turistul poate să își aleagă și propriul traseu, alegând diferite obiective. Poate fi foarte ușor instalată pe telefon”, ne-a explicat Adriana Pele.
Sergiu Mladin s-a gândit să ușureze munca profesorilor, dar propune și o comunicare mai bună între părinte și profesor. „Sincer încă nu m-am gândit ce nume să-i dau aplicației. S-ar putea numi «Virtual school». Cred că ar fi ceva util pentru învățământul românesc, pentru că încă nu există așa ceva. Este destul de complexă. Pot și părinții să vadă situați elevilor. De multe ori, aceștia nu pot comunica foarte bine cu profesorii. Aplicația aceasta îi ajută să aibă acces la notele sau absențele copiilor lor. De asemenea, fiecare elev poate să-și calculeze instant media. Profesorii pot calcula media generală pe elev și pe clase”, a explicat Sergiu Mladin.
Gestionarea sancțiunilor aplicate angajaților din cadrul unei companii se poate face printr-o aplicație la care a lucrat Andrei Birta.
„Aplicația se ocupă de menținerea evidenței comportamentelor necorespunzătoare sesizate angajaților din cadrul unei companii, urmând ca acestora să le fie aplicate avertismente sau sancțiuni în funcție de gravitatea situației. Aplicația se poate adapta cu ușurință companiilor din toate domeniile”, a subliniat Andrei Birta.
Și enumerarea proiectelor captivante prezentate de studenți ar putea continua.
„Scopul acestei acțiuni este implicarea studenților în activitatea de cercetare, de creerea de aplicații noi, cât mai moderne. Cele mai multe dintre ele sunt proiecte de lucrări de diplomă, studenții prezentând stagiul în care au ajuns. Sesiunea este inclusă în «Săptămâna Științifică a Universității Oradea»”, ne-a declarat Mirela Pater, directorul Departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației de la Universitatea Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!